Jawel, het kon natuurlijk niet uitblijven. Na het snelle Ibiza-trio (FR, Cupra en Bocanegra) ondergaat nu ook de gefacelifte Leon Cupra een krachtkuur. Seat presenteert de Cupra R op de komende IAA van Frankfurt.
 
De ultieme Leon, als we de Cupra 310 van Nederlandse makelij niet meerekenen, beschikt over de bekende 2,0-liter TFSI-motor en is voor deze gelegenheid ‘opgechipt’ tot 265 pk. Vierwielaandrijving? Nee, dat blijkt een te kostbare ingreep voor de snelste Leon. Al het vermogen vloeit gewoon via een handbak naar de voorwielen. Maar dankzij snufjes als XDS (een elektronisch sper) weet ie volgens de fabrikant wel raad met dit hoge vermogen.
 
Met waarschijnlijk een beetje wielspin schiet de Cupra R in 6,1 seconden naar de honderd en topt 250 km/u. Dat zal overigens wel pijn doen in de portemonnee, want de snelle Spanjaard rolt standaard op 19-inch rubber. En dat zijn geen goedkope bandjes kunnen we je vertellen… Verder herken je de R aan z’n 17-inch remschijven voor, een ander grilletje, R-logo’s en wit lichtmetaal. Het interieur is verrijkt met kuipstoelen voorzien van alcantarabekleding in ruitjesmotief, een afgevlakt sportstuur en aluminium pedalen.

Reacties

Meer van TopGear