Seat heeft besloten dat de Leon zijn horizon wat mag verbreden en voor het eerst in meerdere carrosserievarianten zal verschijnen. Na de vijfdeurs, die we al reden en waar we weg van waren, is het nu de beurt aan de Leon SC. De driedeurs, inderdaad.

Deze innemende verschijning maakt zijn opwachting op de autosalon van Genève. Z'n achterruit ligt iets vlakker, wat 'm iets breder doet ogen, en hij beschikt over een kortere wielbasis (-35 mm) ten opzichte van zijn grote broer, wat 'm nog een tikje wendbaarder en scherper zou moeten maken. En iets minder ruim voor de achterpassagiers. Maar ja, wie mooi wil zijn…

Op motorgebied zijn er weinig verrassingen: benzinerijden begint bij een 1.2 TSI met 105 pk en eindigt bij een 1.8 TSI met 180 pk. Dieselen kan met een 1.6 of 2.0 TDI, variërend van 105 tot 184 pk. Handgeschakelde vijf- en zesversnellingsbakken en dsg-transmissies met zes of zeven trappen behoren tot de mogelijkheden. Net als andere telgen van VW's MQB-platform krijgt de Leon SC een meer geavanceerde multilink-achterwielophanging wanneer er een motor van meer dan 150 pk wordt besteld.

Net als andere Seats komt de Leon SC er in diverse uitvoeringen, waarvan de FR de sportieve topper is. Een prettig navi- en infotainmentsysteem, diverse veiligheidsgimmicks en optionele full-led koplampen maken 'm af. Over prijzen wil Seat nog niets kwijt, maar die zullen waarschijnlijk logischerwijs iets onder die van de vijfdeurs duiken.

Reacties

Meer van TopGear