Seat heeft onlangs ingezien dat ze de Leon-modellijn iets moeten oprekken om er echt succes mee te boeken. Zodoende verscheen eerder al de driedeurs SC en is nu de beurt aan de echte gangmaker: de ST.

Veel verrassingen kunnen we je niet melden. Zoals z'n broertjes ziet ook deze Leon er formidabel uit, met fijne scherpe lijnen en een neus die zegt: geef me de ruimte of je krijgt een dreun. Spaans temperament, noemen we dat. De achterkant is uiteraard wat volumineuzer – je kunt er dan ook 587 of zelfs 1.470 liter zooi in kwijt – maar oogt niet dik of zwaar. Al met al een geslaagd strakke station.

Ook leuk is dat Seat goed gelet heeft op het gewicht: met 1.233 kilo (voor de basisversie) is de Leon ST maar ongeveer een fragiele tiener zwaarder dan de hatchback. Qua techniek ken je het klappen van de zweep inmiddels: er zijn tal van direct ingespoten TSI- en TDI-motoren om uit te kiezen, variërend van 86 tot 184 pk en te koppelen aan een handgeschakelde zesbak of dsg-transmissie. Nieuw voor Seat is de beschikbaarheid van adaptieve cruisecontrole, voor die momenten dat je zelf niet zo scherp bent als je Leon.

De prijzen van al dit moois zijn nog niet bekend.

Reacties

Meer van TopGear