Wauw! Seat heeft de Toledo teruggebracht! Na de autosalon van Genève mag dit niet echt een verrassing heten, aangezien daar al een glimmend rode conceptcar stond. Daarvan kon je op je vingers natellen dat het eigenlijk een voltooid productiemodel was in een lekker kleurtje met opvallende velgjes. Nu blijkt: dat was ook zo.

Dat is jammer, want zoals we toen al concludeerden, mag het allemaal wel een stuk spannender met deze Toledo. Als sportieve tak van het VW-concern zou het Seat sieren om de teugels van hun designers wat te vieren en ons met wat gewaagder spul om onze oren te meppen. De foto’s die we ontvingen, zijn bovendien van een grijs exemplaar, dus dat helpt ook al niet. Aan de andere kant: zustermodel Jetta is helemáál te oubollig om vol te tanken, dus in dat opzicht heeft de Toledo misschien wel bestaansrecht als ‘de uitbundiger optie’.

De compacte Seat-sedan, die verder heus een prima kar zal zijn, is vanaf begin 2013 te krijgen met twee TSI-benzinemotoren (1,2 en 1,4 liter) en twee TDI’s (beide 1,6 liter). Er zijn spaarzame Ecomotive-uitvoeringen in zowel benzine- als dieselsmaakjes; de laatste doet 105 pk en 104 g/km CO2, lang niet gek. Standaard zit de Toledo altijd vol met airbags, maar moet je bijvoorbeeld achterin nog wel zelf aan je ramen slingeren. Da’s ongetwijfeld goed voor een lage instapprijs, al blijft dat voorlopig nog eventjes giswerk.

Reacties

Meer van TopGear