Aan het einde van de kaskraker Forrest Gump koopt de hoofdpersoon (hoe heet ie ook alweer?) een drie procent aandeel in een bedrijfje genaamd Apple voor 100.000 dollar. Filmfans hebben uitgezocht wat het aandeel nu waard zou zijn: 66,6 miljard dollar. Helaas voor Tom Hanks is dat allemaal gespeeld, maar in de echte wereld komen dit soort geniale ingevingen wel degelijk voor.

In 2011 is Owuraka Koney 27 jaar oud en werkt als marktanalist. Zijn oog valt op een nieuw bedrijfje met de naam Tesla. Hij houdt het bedrijf goed in de gaten en heeft zelfs een ontmoeting met de voorman, ene Elon Musk. Koney gelooft heilig in de kracht van Tesla. De batterijtechniek, ‘unieke bedrijfscultuur’ en kostenvoordelen zijn een aantal van de factoren die indruk maken op Koney.

Zijn kennis deelt Koney met het bedrijf Jennison Associates. Koney haalt het bedrijf over om flink te investeren in het EV-merk. In 2011 koopt Jennison Associates 20 miljoen Tesla-aandelen voor zo’n 2 dollar per stuk, met de wisselkoers van toen (en wat inflatiecorrectie) iets van 1,8 euro is. Als je vandaag een aandeel in Tesla wilt kopen, ben je ongeveer 240 euro kwijt.

De huidige waarde van de Tesla-aandelen ten opzichte van 2011

Met de wetenschap van nu weet je dat Koney gelijk heeft gekregen. Op dit moment is de waarde van het aandeel met 14.800 procent gestegen. Als Jennison Associates vandaag zou willen uitcashen, zou het bedrijf 5,9 miljard dollar kunnen opstrijken. Als je dat omrekent naar euro’s kom je op ongeveer 5,3 miljard euro uit.

Overigens had het bedrijf ook eerder kunnen cashen. In 2021 piekte het aandeel van Tesla boven de 400 dollar. Het bedrijf had toen ruim 7 miljard dollar aan Tesla-aandelen in handen. Koney houdt nu nog steeds de ontwikkelingen van Tesla in de gaten. ‘Als ik nu naar Tesla kijk, ben ik niet langer bang of ze het overleven. Het is gewoon de vraag hoe succesvol het gaat zijn’, vertelt hij in een interview met Bloomberg.

Reacties

  • Nitrogen heeft op 31 juli 2023 geschreven:

    Jullie vergeten nog even dat het aandeel opgesplitst is. Als zij het originele aandeel hebben zijn 20 miljoen stuks nu 100 miljoen stuks. Het is in ieder geval in 2020 in 5en gesplitst.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear