SsangYong, SsangYong… Was dat niet dat Koreaanse merk dat dacht dat je het als fabrikant ook best gewoon helemaal zonder designafdeling af kon? Waarin het natuurlijk pijnlijk ongelijk had en verantwoordelijk werd voor een paar van de grootste auto-ontwerpgruwelen die de geschiedenis 'rijk' is? Precies, dát SsangYong. Nou, je hoort er zelden wat van, maar het leeft nog, hoor. Sterker: ze komen binnenkort met een nieuw model in een voor hen nieuw segment, dus je kunt zelfs beweren dat ze een (vooralsnog bescheiden) afdeling Ambitie hebben geopend. 

De nieuwe tak aan de stam wordt een kleinere SUV, à la Opel Mokka, Nissan Juke, Renault Captur en Fiat 500X, om er maar een paar te noemen. Dat hing al behoorlijk in de lucht, al was het alleen maar omdat de Koreanen op de Salon van Parijs twee concepts in die richting lieten zien (de XIV Air en XIV Adventure, te zien op de laatste foto's). Te oordelen naar de schetsen die SsangYong nu rondstuurt, gaat het uiteindelijke ontwerp behoorlijk die kant op, al is aan bijvoorbeeld de neus nog aardig geschaafd en zijn zowel 'Air' als 'Adventure' rücksichtlos uit de auto verwijderd. 

Ook de naam is inmiddels bekend: Tivoli. Dat is de naam van een oud Romeins kuur- en lustoord in de buurt van Rome, in de autowereld vooral bekend vanwege het prestigieuze Concours d'Élégance dat wordt gehouden in het beroemdste complex van het stadje: de Villa d'Este. Stiekem moeten we ook even denken aan het sigarettenmerk Tivoli (bestaat dat nog..?) dat zo handig gebruik maakte van het feit dat, als je de merknaam omdraait, er 'I lov it' staat. Maar dat terzijde. 

De Tivoli moet medio 2015 in de Nederlandse showrooms staan – in januari debuteert hij, uiteraard in Zuid-Korea.
 

Advertentie

Reacties

Meer

Meer van TopGear

Advertentie