Vermoedelijk duurde het precies twee uur nadat de eerste flitspaal was geplaatst voordat iemand haarlak op een kentekenplaat spoot. Zo lang er flitspalen bestaan, zullen er altijd mensen zijn die trucjes proberen te bedenken om geen prent thuis te krijgen na een potje hardrijden. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die beweren dat de flitspalen alleen maar in een bepaald tijdvak werken. Het is zelfs een van de meest gezochte flitspaalgerelateerde vragen op Google. We gingen op zoek om de vraag te beantwoorden: staan flitspalen altijd aan?

Het CJIB heeft het antwoord

Ons plan was om vijf willekeurige flitspalen te pakken in Nederland en daar elk uur van de dag een keertje te hard langs te rijden. Maar helaas, dat is na onze bedtijd? Misschien als Sesamstraat wat later uitgezonden zou worden… Om de postbode die de paarse enveloppen moet bezorgen te ontzien, besloten we een snellere route te kiezen. We deden navraag bij het Centraal Justitieel Incassobureau.

Op de vraag of flitspalen altijd aan staan ontvingen we een kort maar duidelijk antwoord. ‘Digitale flitspalen staan 24/7 aan’, laat een woordvoerder van het CJIB weten aan TopGear. Het maakt dus niet uit of je ‘s avonds of ‘s ochtends te hard langs een flitspaal rijdt, je ontvangt gewoon een boete thuis. En ja, dus ook in het weekend. Uiteraard zal er ongetwijfeld zo nu en dan een flitspaal kapotgaan, maar er is dus geen vaste tijd wanneer flitspalen niet werken. Het klopt trouwens dat je ze niet ziet flitsen ‘s nachts; dat doen moderne flitsenpalen niet meer.

Hoeveel boetes schrijven de flitspalen?

In totaal schreven de flitspalen in 2020 2.969.365 boetes. Dat zijn er dus ruim 8.000 per dag. Het overgrote deel van de boetes is voor een te hoge snelheid. Slechts 165.704 stuks waren voor rijden door rood licht. Overigens is de beste manier om onder een boete uit te komen – behalve gewoon de aangegeven snelheid aanhouden – het africhten van een duif. Oh, en trouwens: haarlak werkt niet tegen flitsboetes.

Reacties

  • Jacco heeft op 17 februari 2021 geschreven:

    Cdtjes schijnen wel te werken. Door de weerspiegeling van het licht. Of fleitsmeister, en tegen radar autos kan je een blu eye installeren (kost wel €950) is legaal en merkt vrijwel alle hulpdiensten binne een straal van 1,5km op.
    Laserblock kan je ook nog installeren. En sommige mensen zeggen een goed glimmebd stukkie staal op je kentekenplaat plaatsen

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear