Als je dacht dat de Duitsers tegenwoordig met lange modelnamen komen, kijk dit dan even. Dit is de Subaru Justy Keke Rosberg Design Limited Edition. Het is een geniaal stukje Japanse autogeschiedenis waar je waarschijnlijk nog niet eerder van had gehoord. De speciale Justy kreeg 13-inch velgen, een sportonderstel, gele strepen en wat stickers van de helm van Keke Rosberg – de F1-kampioen van 1982 en, inderdaad, de vader van Nico Rosberg.

Het gerucht gaat dat er in het begin van de jaren negentig iets meer dan 50 exemplaren van de Rosberg-editie werden gebouwd. De geplande productierun van 150 werd daarbij dus niet gehaald. Deze auto is blijkbaar nummer 22 en staat te koop op Car & Classic voor net geen 6.000 euro. Hij staat op je te wachten in Finland om met een geweldige roadtrip terug naar Nederland gehaald te worden.

De Subaru Justy Keke Rosberg Design Limited Edition had uiteraard 4WD

De Justy had een 1,2-liter driecilindermotor en vierwielaandrijving die (op briljante wijze) werd geactiveerd met een gigantische rode knop boven op de versnellingspook. Een lampje op het dashboard laat weten dat je in de 4WD-modus bent. De Subaru Justy Keke Rosberg Design Limited Edition lijkt in prima staat te zijn, al zijn de stickers zo hier en daar wat verweerd. De teller staat op 63.470 kilometer, maar waarschijnlijk is dat 163.470 kilometer.

We weten niet precies waarom Subaru de naam Rosberg aan zijn kleine hatchback heeft verbonden, vooral omdat deze Justy bijna een decennium na Keke’s F1-wereldtitel werd gebouwd. Was de Fin op de een of andere manier betrokken bij Subaru’s kortstondige F1-project met een twaalfcilinder boxermotor in 1990? Anderzijds deden Japanse autobouwers in de jaren negentig wel gekkere dingen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear