Heb je je de afgelopen maanden georiënteerd op een nieuwe elektrische auto – of gewoon het nieuws bijgehouden – dan wist je al dat er sinds juli een subsidie gold op nieuwe en gebruikte EV’s. En dan wist je ook dat het budget voor die subsidie naar verwachting na twee weken op zou zijn. En dat het potje uiteindelijk zelfs na een ruime week al leeg was. Leer ons de Nederlanders kennen.

Maar geen nood, want je kon nog steeds een nieuwe elektrische auto kopen of leasen en je aanmelden voor dezelfde 4.000 euro subsidie in 2021. Tot nu, dan. Want het kabinet heeft besloten om die regeling tijdelijk op slot te zetten. Auto’s die vanaf 1 januari 2021 worden verkocht, komen pas weer in aanmerking. De tot nu toe ingediende aanvragen worden wel gewoon afgehandeld.

Subsidie elektrische auto uitgesteld: ‘verbijsterd’

De RAI Vereniging en de BOVAG kunnen zich niet vinden in het besluit. In een verklaring heeft BOVAG-directeur Han ten Broeke er geen goed woord voor over. ‘We weten dat het EV-potje voor 2021 eind dit jaar al leeg is. Dus voor 2021 is er geen EV-subsidie beschikbaar. Terwijl 2021 het jaar van de doorbraak van de EV voor de particulier zou moeten worden. Dit jojo-beleid is funest voor het consumentenvertrouwen en voor het vertrouwen in de overheid in het algemeen.’

Ook Steven van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging, hekelt het besluit. ‘Deze subsidiebingo leidt tot ernstige marktverstoring en demotiveert bovendien om een elektrische auto aan te schaffen doordat gemaakte afspraken wederom niet na worden gekomen. Bovendien komen hierdoor mogelijk minder elektrische auto’s voor de Nederlandse markt beschikbaar, juist in een tijd dat het aanbod aan betaalbaardere modellen toeneemt.’

De RAI en de BOVAG komen met een aantal oplossingen om de subsidiepot beter toe te passen, zoals het spreiden van het bedrag over de gehele duur van private leasecontracten. Ze roepen de Tweede Kamer op om het besluit te herzien, maar voorlopig zul je voor je elektrische auto dus tijdelijk geen subsidie ontvangen. Wat dat de komende maanden met de verkopen zal doen, laat zich raden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear