De subsidie voor een elektrische auto voor particulieren begint vorm te krijgen. Wie deze zomer een nieuwe elektrische auto koopt, krijgt 4.000 euro zakgeld toe. Kopers van een gebruikte elektrische auto krijgen 2.000 euro van de overheid. Wie een elektrische auto neemt in de private lease, krijgt maandelijks een bijdrage uit de schatkist. Nederland is hiermee het eerste land in Europa dat subsidie geeft op een elektrische auto voor particulieren.

Voorwaarden Subsidie elektrische auto voor particulier

Om in aanmerking te kopen voor geld voor een elektrische auto, moet de auto aan een paar simpele voorwaarden voldoen. Ten eerste moet de auto gekocht worden bij een erkend autobedrijf. Het bereik van de auto moet boven de 120 kilometer liggen en de oorspronkelijke catalogusprijs moet liggen tussen de 12.000 en 45.000 euro. Mensen die een elektrische auto kopen, moeten hem minimaal drie jaar houden. Wie de auto private leaset, moet vier jaar rijden in de EV.

Deze regels zijn om misbruik te voorkomen. Mensen die het geld hebben voor een Tesla van 100.000 euro, hebben de subsidie natuurlijk niet nodig. En wie met subsidie een Birò wil kopen, heeft ook pech. Snel 2.000 euro cashen en de auto weer verkopen, is ook niet mogelijk. Om redelijke zekerheid te geven over de batterij van de auto, werkt de BOVAG aan een uniforme batterijcheck. Bovendien valt de batterij van een gebruikte auto onder de BOVAG-garantie.

Wanneer komt de subsidie voor een elektrische auto?

De regeling gaat naar verwachting in op 1 juli 2020. De overheid stelt 250 miljoen euro beschikbaar tot eind 2025. De subsidie voor elektrische auto’s voor particulieren loopt dus net geen vijf jaar, of totdat het geld op is. De regeling wordt mei of begin juni definitief vastgesteld en gepubliceerd. Waar vraag je de subsidie aan voor een elektrische auto? Dat kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Iedereen kan slechts eenmalig de subsidie aanvragen.

Welke elektrische auto’s krijgen subsidie?

Dat zijn er inmiddels best een hoop. Sowieso het volledige lijstje van de goedkoopste elektrische auto’s (klik maar). Dus onder meer de elektrische VW Up en consorten, de elektrische Smart en Twingo, de leuke Honda e, waarschijnlijk de elektrische Fiat 500, de Corsa-e en e-208. Zelfs de Hyundai Kona Electric met een forse 450 kilometer actieradius valt binnen het eisenpakket. Een elektrische Skoda Citigo kost nu 229 euro per maand in de private lease, dus dat kan nog weleens een zeer aantrekkelijk aanbod worden.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie