Concreet wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog, maar we weten vrij zeker dat je naast reuk en smaak bij een coronabesmetting ook rijvaardigheid en ruimtelijk inzicht verliest. Dat is de enige verklaring voor het niveau op de Nederlandse snelwegen sinds de lockdown. Mensen rijden het liefst helemaal links en als het even kan zonder de juiste verlichting. Bij de kilometervergoeding van de werkgever moet bijna gevarengeld geteld worden. Of in ieder geval frustratiegeld.

Boete voor niet handsfree bellen gaat omhoog, net als links rijden

Het goede nieuws is in ieder geval dat deze mensen kunnen bijdragen aan het gat in de begroting. Vanaf vandaag gaat de boete voor onnodig links rijden van 150 euro naar 220 euro. Ook goed: de boete voor niet-handsfree een telefoon bedienen gaat van 250 naar 350 euro. Tegelijkertijd gaan de snelheidsboetes voor de eerste 10 km/u boven de toegestane snelheid omlaag met 15 procent. Bovendien kun je op 130-wegen nu pas vanaf 134 km/u een boete krijgen.

Boete voor herrie maken met een auto gaat omlaag

Vreemd genoeg gaat het parkeren op een gehandicaptenplaats van 400 naar 310 euro. Zoals al eerder aangekondigd gaat de boete voor onnodig herrie maken met de auto ook omlaag. Bestuurders van Honda Civics met een regenpijp als uitlaat en Golfjes met pops en bangs kunnen nu rekenen op 250 euro in plaats van 400 euro.

Waarom de tarieven van snelheidsboetes omlaag gaan

‘Het kabinet wil ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen zwaarder bestraffen en relatief kleine overtredingen in het verkeer juist lager. De extra boete-ontvangsten hieruit worden ingezet om de boetes voor lichtere verkeersovertredingen te kunnen verlagen’, meldt de Rijksoverheid.

Een herhaling van vorig jaar

Vorig jaar kwam rond deze tijd hetzelfde bericht naar buiten vanuit de overheid, maar deze wijzigingen werden niet doorgevoerd of met de nieuwe tarieven voor 2022 weer gereset. Toen gingen de kleine snelheidsboetes ook met 15 procent omlaag en verlaagde het CJIB dezelfde overtredingen. Destijds waren alle boetes overigens nog een tientje goedkoper.

Bord voor flitspaal

Dit is de maximumsnelheid waarbij een flitspaal werkt

In je leasebak gaat het niet lukken

Advertentie

Reacties

  • Rarebear heeft op 1 maart 2022 geschreven:

    De inkomsten uit snelheidsboetes gaan drastisch omlaag omdat je constant in de file staat cq kruipend voorwaarts gaat ! dus krikken we andere boetes op …

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie