‘Papa, doe je nog een keertje hard weg rijden? Dat voelt zo grappig in mijn buik’, kun je zomaar vanaf je achterbank horen. Leuk voor je kroost natuurlijk, maar veilig is anders. Uit een onderzoek van Jerry blijkt dat ‘onveilig accelereren’ het meest wordt gedaan door Tesla-rijders, gekeken naar automerken die veel voorkomen. Is dat zo verbazingwekkend? Nou… nee.

Het onderzoek beoordeelt de rijveiligheid van bestuurders op de manier waarop ze optrekken. Volgens het onderzoek trekken bestuurders van Tesla’s graag snel en plotseling op. Hierbij scoren Tesla-rijders 98 procent slechter dan bestuurders van andere merken. Dit kan volgens de onderzoekers liggen aan de speciale Insane-, Ludicrous- en Plaid-modi van de Tesla’s.

Slecht optrekken, maar wel minder afleiding van je smartphone

Ook over een gehele rit bezien scoren Tesla-rijders in de laagste regionen als het gaat om veilig optrekken. Het aantal keren dat iemand ‘slecht’ optrekt, ligt bij Tesla-bestuurders vier keer zo hoog als bij mensen met andere auto’s. Alleen Aston Martin-rijders komen in de buurt, al benadrukken de onderzoekers dat er te weinig bestuurders van Aston Martins in het onderzoek zijn meegenomen om die score goed te onderbouwen.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar het aantal snelheidsovertredingen van bestuurders per merk en de mate waarin ze worden afgeleid door hun smartphone. Hier scoren Tesla-bestuurders dan weer goed. De gemiddelde topsnelheid van Tesla-rijders was lager dan die van mensen die geen Tesla rijden.

Daarnaast raken Tesla-rijders nauwelijks afgeleid door hun smartphone. Van de 52 automerken uit dit onderzoek zijn er 42 merken waarbij bestuurders vaker worden afgeleid door hun telefoon. Er is in het onderzoek niet bekeken hoe vaak Tesla-bestuurders zitten te staren naar de verleidelijke tablet vol gadgets.

Advertentie

Reacties

 • Karel heeft op 13 december 2022 geschreven:

  August de feiten liegen niet. Ik heb zoals Painful Truth zei gezocht op Tesla + Deaths en dat is ronduit schokkend. XC90: 0 doden in 20+ jaren. Tesla: honderden doden in 10 jaar.

  Reageer
 • August heeft op 11 december 2022 geschreven:

  Bizar. Wat treurig dat Top Gear dit soort content meent te moeten maken. Alleen al die kop is pertinent, aantoonbaar onjuist. Alles voor de clicks natuurlijk, maar zelfs dat is geen excuus voor dit soort prutswerk. Tenenkrommend.

  Reageer
 • @Corne heeft op 9 december 2022 geschreven:

  Het is niet per se onveilig maar de statistieken laten zien dat Tesla’s vele malen vaker bij dodelijke ongevallen betrokken zijn dan andere merken. Na vele honderden doden als gevolg daarvan kan je niet meer van toeval spreken.

  Reageer
 • Corné heeft op 8 december 2022 geschreven:

  Titel van het artikel dekt de lading niet..is slechts bedoeld om lezers te trekken. Snel optrekken is niet per definitie onveilig. b.v. knipperlichten, verlichting, banden, telefoongebruik, vuile ramen, te hard rijden in de bebouwde kom… etc zijn dat wel….

  Reageer
 • Kees heeft op 7 december 2022 geschreven:

  De Musk volgelingen zijn alleen maar bezig met Bitcoins en Twitteren dus zo gek is het niet dat ze niet op de weg letten.

  Reageer
 • AliasAnders heeft op 7 december 2022 geschreven:

  Jammer ook dat richtingaanwijzers niet standaard worden meegeleverd. Het lijkt althans zo dat de meeste eigenaren de optie niet aanvinken of de richtingaanwijzers niet weten te vinden, vroeger hadden we natuurlijk de Volvorijders, nu hebben deze aso’s wellicht voor de Tesla gekozen….wellicht en opfris cursusje bij @ANWB erbij doen? Opdat de overige weggebruikers ook kunnen zien waarheen de auto zich wil verplaatsen. Oja, en nog zoiets, adaptive cruise control, en dan een mobiel in je hand ?? Koop eens een nette carkit (zit er vast al op) en gebruik die (dan) ook

  Reageer
 • @Painful Truth heeft op 6 december 2022 geschreven:

  Die rijdende doodskisten van ook nog eens vanzelf uit elkaar zo slecht is de bouwkwaliteit!!!

  Reageer
 • Painful Truth heeft op 6 december 2022 geschreven:

  @ Gerrit: zoek maar eens op Tesla + Deaths. Pijnlijke statistieken voor fanboys als jij, FB&A en RJ.

  Reageer
 • RJ heeft op 6 december 2022 geschreven:

  Slecht verhaal Bas. Wat heeft een Amerikaans onderzoek met Nederland van doen. Is toch niet te vergelijken.
  In ieder geval werkt je copy-paste button.

  Rijdt trouwens prima hoor zo’n Tesla

  Reageer
 • FB@A heeft op 5 december 2022 geschreven:

  Hard optrekken /= onveilig per definitie! Feit is dat zelfs een standard range model 3 rapper optrekt dan een vergelijkbare leasebak. Ik ben zelden zo relaxed uitgestapt als na een lange rit in een Tesla.
  Dit artikel & onderzoek raken kant noch wal.

  Reageer
 • Gerrit heeft op 5 december 2022 geschreven:

  Wat een bullshit is dit artikel, statistieken tonen dat Tesla’s de veiligste auto’s ooit zijn, en de rijders de meest hoffelijk, maar het probleem is hoogt waarschijnlijk omdat Tesla geen reclame betaald, zodat jullie baas je opdracht geeft negatieve reacties te schrijven, ja toch !

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie