Elon Musk noemt het alvast de snelste productieauto ooit. En snel is de nieuwe Tesla Roadster… Maar is het ook écht de snelste productieauto? Een aantal gaten in de informatievoorziening maakt het lastig om een volledig dekkende vergelijking te maken. Wat we hebben zetten we tegenover de pk-beulen uit de autowereld. En we kunnen een paar indrukwekkende conclusies trekken.

Tesla Roadster vs Bugatti Chiron

De Bugatti Chiron is de halfgod onder de vierwielers. Zestien cilinders, vier turbo’s en een topsnelheid van 420 km/u (begrensd). Met 1.500 pk en 1.600 Nm schiet de Bugatti in 2,5 seconden naar 100 km/u. De Tesla Roadster is 0,6 seconden sneller naar de 100 km/u. De topsnelheid ligt slechts 20 km/u lager dan van de auto die lange tijd als de snelste ter wereld beschouwd werd. De prijzen schommelen (2.400.000 – 2.700.000 dollar) iets door de wisselkoers, maar je kunt gerust zeggen dat de Chiron tien keer duurder is van de Tesla Roadster (250.000 dollar).

Tesla Roadster vs Dodge Challenger Demon

851 pk en 1.044 Nm heeft de Dodge Challenger Demon, en hij is gebouwd voor de dragstrip. Je zou zeggen dat een auto die specifiek gebouwd is voor één doel daar heer en meester in zou zijn. Helaas voor Dodge heeft de Tesla Roadster haast tien keer meer koppel dan de Demon. Met 10.000 Nm koppel (nee, geen fout: tienduizend) maakt de Tesla gehakt van de dragracer. Hij is ruim 0,6 seconden sneller naar de 100 km/u. Het is dus in ieder geval de snelst accelererende productieauto tot nu toe. Toch zijn er twee dingen waar de Demon in uitblinkt. Geen enkele andere auto kan vanuit de fabriek een wheelie trekken. En de prijs (84.995 dollar) is een stuk lager dan het elektrowonder van Musk. Oh, en als je geluid belangrijk vindt, is de Demon ook een betere optie. Omdat V8 en Amerika.

Tesla Roadster vs Koenigsegg Agera RS

De Koenigsegg Agera RS is op dit moment houder van vijf snelheidsrecords. De snelheid van 456 km/u haalt de Roadster simpelweg niet. Maar een kwartmijl-sprintje wint de gekke Tesla wel. De Agera RS doet het in 9,96 seconden en de Tesla in 8,8 seconden. Vermoedelijk kan Tesla ook wel een gooi doen naar het 0-400-0-record, afhankelijk hoe zwaar de Roadster het heeft net voor de topsnelheid.

Nog één belangrijk detail

En er is nog één ding dat je niet mag vergeten: de Tesla Roadster heeft vier zitplaatsen. Als enige. Je kunt dus drie passagiers tegelijk de stuipen op het lijf jagen. Fijn, hè?

Reacties

  • Chris heeft op 31 augustus 2018 geschreven:

    En dan te bedenken dat Tesla eigenlijk pas net begonnen is met een klein budget, en die andere fabrikanten er al vele jaren eerder waren en ook in het geval van Bugatti een enorm groot budget heeft, dus waarschijnlijk is er nog wel een snellere versie van die Tesla Roadster te maken.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear