Tesla heeft laten zien dat het veel macht heeft in de auto-industrie. Musk haalt een paar duizend euro van de prijzen af en verschillende automerken bewegen mee. Intussen komt het merk dit jaar (nu echt, schijnt het) met de Cybertruck en moet er binnenkort een goedkoper model van zo’n 20.000 euro komen. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij Tesla. Voor de grijze wolk zorgt vandaag de zelfrijdende modus Full Self-Driving.

De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft bepaald dat 362.000 Amerikaanse Tesla’s onveilig zijn. Volgens het verkeersorgaan zorgt Full Self-Driving voor het ‘overschrijden van de snelheidslimieten of rijden op een onwettige en onvoorspelbare manier op kruispunten, waardoor het risico op een ongeval toeneemt’.

DE NHTSA is in 2021 begonnen met een onderzoek naar 830.000 Tesla’s en de rij-assistent Autopilot. Musk hoeft hierbij niet te rekenen op vertrouwen van de afgevaardigden van de president. Senatoren Markey en Blumenthal vinden dat de terugroepactie van Tesla ‘allang had moeten gebeuren’. ‘Tesla moet eens stoppen met het overschatten van de echte capaciteiten van de auto’s’, zeggen ze.

Tesla reageert op de terugroepactie

Tesla is het niet eens met NHTSA. Het automerk is zich niet bewust van verwondingen of sterfgevallen die gerelateerd zijn aan deze terugroepactie. Tot nu toe hebben ze naar eigen zeggen achttien meldingen gekregen van problemen met de zelfrijdende modus. Toch voldoet Tesla aan de aanvraag om de auto’s terug te roepen.

Zoals dat tegenwoordig gaat, hoeven de Amerikaanse Tesla’s niet langs de dealer voor de terugroepactie. Ze krijgen allemaal een software-update door de lucht.

Ook Elon Musk reageert, op zijn eigen Twitter uiteraard. Volgens hem is het woord ‘terugroepactie’ geen juiste bewoording. Hij noemt het ‘anachronistisch en ronduit verkeerd’. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er ook Europese Tesla’s worden teruggeroepen: Full Self-Driving is bij deze auto’s nog niet geactiveerd in verband met onze wetgeving.

Reacties

 • Michiel heeft op 18 februari 2023 geschreven:

  Slecht gebouwde auto’s die alleen dankzij belastingvoordelen verkocht worden. Door een bedrijf dat geen belasting betaalt. Bah.

  Reageer
 • Dr. Death heeft op 17 februari 2023 geschreven:

  Dus binnenkort eindelijk minder dodelijke ongevallen met Tesla’s? Zie het buitenproportionele aantal op Tesladeaths.com.

  • Kees heeft op 17 februari 2023 geschreven:

   Het zou fijn zijn als Elon een keer gestopt wordt om zijn beta versies de weg op te sturen. Dit heeft al genoeg schade gegeven.

   Reageer
  Reageer
 • Ralph Nader heeft op 17 februari 2023 geschreven:

  Conclusion: Unsafe at any speed.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear