Top 9: Grote grilles die wél mooi zijn

Jazeker, het kan

01. Audi RS 6 Avant

Audi RS 6 C8Foto('s): James Lipman / TopGear

De nieuwe RS 6 ontbeert iedere designlogica. Hij is overdreven, ultra-agressief, hij is opgedirkt met hoeken en lijnen, en de grille komt rechtstreeks uit Audi’s XXL-garderobe. En toch – hoewel het moeilijk is deze hulk met 600 pk ‘elegant’ te noemen, ziet hij er gaaf uit. Met z’n dreigende, dikke harses.

02. Ford F-150 Raptor

Foto('s): Ford

F-O-R-D. TopGear-feitje van de dag: die afkorting staat voor Fenomenaal Oversized Radiateur Ding. Maar op de een of andere manier staan die enorme letters wel goed op deze Yankee-truck, samen met die oneindig diepdonkere tunnelgrille. Je zou met minder het terrein in durven duiken.

03. Jaguar XJ (eerste generatie)

Jaguar XJ MK1

De oorspronkelijke Jaguar XJ is een klassiek staaltje van drieledig sedandesign. Vier ronde koplampen en daartussen een rechthoek; het had ontworpen kunnen zijn door een kind met een liniaal, twee kwartjes en een potlood. En het is – waarschijnlijk daarom – een meesterwerk.

04. Aston Martin DBS

Aston Martin DBS Superleggera

De cynici zullen je vertellen dat de nieuwste DBS Superleggera een krankzinnig grote grille nodig heeft zodat we ’m kunnen onderscheiden van de langzamere en goedkopere DB11. Aston Martin zegt daarop dat de mega-mond nodig is om de 725 pk sterke, 5,2-liter biturbo V12 te koelen.

05. Alle klassieke Amerikanen

Auto van Ghostbusters

We hebben het over zowat alle auto’s die van ongeveer de late jaren vijftig tot midden jaren zestig door Amerikaanse blikslagers werden gemaakt. Destijds was geen vin te dodelijk, geen kleur te verblindend en geen grille te verchroomd, hoekig of dreigend. Those were the days.

06. Lexus LC

Lexus LC driftFoto('s): James Lipman / TopGear

De spoel-, ‘spindle-’ of jojogrille is een ingewikkeld geval. Hij is zó opvallend. Toch heeft Lexus er een signatuur van gemaakt, en nergens komt dat beter tot z’n recht dan op de glorieuze, manga-achtige LC. Behalve dan in landen waar de nummerplaat verplicht precies in het midden moet zitten.

07. Mercedes-AMG GT R

De Panamericana-grille is een verwijzing naar de 300 SL-raceauto’s waarmee Mercedes lange-afstandsraces reed in de jaren vijftig. Om dat erfgoed op de brave A-klasse te gebruiken, is aperte en aanstellerige onzin, maar op de AMG GT R past dat Hannibal-achtige masker dus wel heel goed.

08. Bentley Flying Spur

Er is iets staatsmanachtigs aan een luxe limousine – vooral aan een luxe limousine van Britse komaf – die een heel Parthenon tussen z’n koplampen heeft weten te wringen, ja toch? De nieuwste, de beste Bentley Flying Spur aller tijden is daar een goed voorbeeld van. Maar het kan altijd beter.

09. Rolls-Royce Phantom

En de grote Phantom bewijst dat. Een topmodel van Rolls is gewoon niet compleet en correct als er geen grille op zit ter grootte van de toegangspoort van Buckingham Palace. We hopen dat BMW, eigenaar van Rolls-Royce, zal besluiten dat één merk met grote grilles in het portfolio wel genoeg is.

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken