Als er één ding is wat je als autoliefhebber echt niet wilt, dan is het waterschade. Een mens kan niet zonder, maar voor een auto is het praktisch een doodsvonnis. Gelukkig zit de Rijksoverheid erbovenop en onderzoekt grondig of de auto’s in Nederland geen gevaar lopen van de stijgende zeespiegel. Oh, en ze keken ook of huizen en inwoners veilig zijn. Bijzaak.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris publiceren de definitieve conclusies van het onderzoek pas in 2026, maar ze hebben alvast wat eerste ondervindingen. Zo rekenen ze met een zeespiegelstijging van 3 meter. In het slechtste scenario bereiken we dat al in het jaar 2100 en in het beste geval pas na 2300.

Je kleinkinderen kunnen van jouw ‘klassieker’ genieten

In beide gevallen lig jij waarschijnlijk al tussen zes planken, maar wie weet rijden je kleinkinderen dan wel met jouw – inmiddels – klassieker. Er is goed nieuws, zo meldt de overheid: ‘Technisch is het mogelijk om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot aan 3 meter.’ Je hoeft dus niet alvast te investeren in een verhoogde garage.

Lamborghini Aventador snelweg Waterschade - overstroming - regen -overlast

Er komt via het grondwater wel meer zoutwater het land binnen. ‘Vroeger was er voldoende rivierwater en regenwater om het zout weg te spoelen. We merken de laatste jaren al dat dit steeds minder het geval is – langdurige perioden van droogte en lage rivierafvoeren zetten de zoetwaterbeschikbaarheid nu ook al onder druk’, schrijft de overheid.

Was dus niet je auto met grondwater…

Waterschade door een stijgende zeespiegel zul je dus niet hebben, maar ga vooral niet je auto wassen met grondwater als je dicht bij de zee woont. En nu willen we nooit meer horen dat je geen relevante tips krijgt bij TopGear.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)