‘De passie is terug’, roept Toyota heel hard. We zijn het met ze eens, maar het is wel even geleden dat die passie er was. Sinds de Celica en de MR2 hebben we weinig leuke Toyota’s meer gezien. Anderhalf jaar geleden stond in Tokyo ineens de eerste FT-86 conceptcar, die ondanks z’n vrij brave uiterlijk veelbelovend leek. Toen hoorden we helaas niks meer.

Nu weten we waarom. Toyota heeft wat aan de carrosserie lopen timmeren, en trakteert de autosalon van Genève vandaag zodoende op de FT-86 II. Onze eerste indruk: evil! Dit ding ziet er uit alsof ie de Starlet van je moeder zal verslinden als ze te lang op de linkerbaan blijft hangen, waarna ie met een bulderende boer uit de uitlaten richting horizon zal schieten. Lekker giftig, zo kennen we Toyota niet.

De FT-86 II is klein, dik, achterwielaangedreven en voorzien van een boxermotor met een handgeschakelde zesbak, die zo laag en zo ver mogelijk naar het midden geplaatst zijn voor een optimale gewichtsverdeling. De techniek deelt de auto met Subaru, die aan een eigen versie van de kleine coupé werkt. In 2012 zullen deze heerlijkheden in Europa op de markt komen. Duurt lang, we willen ze nu!

Reacties

Meer van TopGear