De Toyota Land Cruiser en de Hilux neigen naar het onverwoestbare, maar ze zijn nog niets in vergelijking met deze mastodont, die dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. De Toyota Mega Cruiser is de ruigste SUV ooit gebouwd door het Japanse merk. Hij was gebouwd voor dienstplicht in het Japanse leger. Hulpdiensten gebruikten het voertuig ook, en net als de Hummer H1 (waar duidelijk naar gekeken is voor inspiratie) bouwde Toyota een klein aantal voor particulieren. Deze versie heette de BXD20.
Toyota zegt 100 exemplaren gebouwd te hebben tussen 1995 en 2002. Alleen in Japan stonden ze in de showroom, het land dat notoir is voor zijn liefde voor kleine auto’s. Omgerekend kostte de auto destijds zo’n 170.000 euro. De ruige blokkendoos is 2,2 meter breed, 2,1 meter hoog en meer dan 5 meter lang. Hij weegt bijna 3 ton en slokt 750 kilo aan spullen op, volgens de officiële specificatie. Het vermogen komt van een 4,1-liter viercilinder (!) dieselmotor die 155 of 170 pk produceert. Een viertraps automaat drijft alle wielen aan en Toyota Mega Cruiser kan maar liefst drie differentiëlen op slot zetten. Toyota zou Toyota niet zijn zonder wat slimme tech. De auto pronkt met vierwielbesturing, een ‘hub reduction mechanism’ (hierbij zit er in de wielnaaf een extra versnellingsbakje zodat de eindverhouding verandert en het differentieel hoger hangt) en een Torsen-differentieel. De bodemvrijheid is hierdoor 420 millimeter. Sommige exemplaren kunnen zelf hun banden oppompen of leeg laten lopen.

Toyota Mega Cruiser te koop in Nederland

Met 100 gebouwde exemplaren (andere bronnen zeggen 150) is de Toyota Mega Cruiser niet alleen zeldzaam in Japan, hij is überzeldzaam in Europa. Toch staat er eentje te koop, en wel in Nederland. All American Imports BV in Kaatsheuvel biedt een wit exemplaar uit 2001 aan met 163.000 kilometer op de teller. Eerder hadden zij ook een zwart exemplaar en ze hebben zelfs een militaire uitvoering staan. De prijs voor deze unieke SUV is 77.500 euro, exclusief belastingen.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie