Vanwege problemen met de beoogde lithium-ion accu’s laat de nieuwe Toyota Prius langer op zich wachten. Toyota had plannen om de nieuwe Prius in de loop van volgend jaar te presenteren, maar dat wordt niet eerder dan 2011.

De vertraging gooit bij Toyota behoorlijk roet in het eten, want de hybride-technologie is een belangrijke hoeksteen onder de strategie van de Japanners. Tussen 2008 en 2010 wilde Toyota tien tot twaalf nieuwe hybride-modellen lanceren, waarbij telkens gebruik zou worden gemaakt van lithium-ion accu’s. Dat worden nu dus de relatief ouderwetse nikkel-metaal accu’s die minder lang meegaan.

Het probleem met de lithium-ion technologie is dat de kans bestaat dat de accu’s te warm worden, in brand vliegen of zelfs exploderen. Een fabrikant als Sony moest vorig jaar al laptops terugroepen die dit probleem ook hadden.

Het is voor Toyota – en voor de consument – nog eens een extra streep door de rekening omdat een auto met een lithium-ion accu veel zuiniger kan zijn. De huidige Prius haalt bijvoorbeeld een brandstofverbruik van ongeveer 5 l/100 km, ofwel 1 op 20. Een toekomstig nieuw model zou ongeveer 1 op 28 moeten kunnen halen. Nog even geduld…

Reacties

Meer van TopGear