De werking van trajectcontroles is vrij simpel. Het systeem noteert aan het begin van de controle je kenteken, en nog een keer aan het einde. De trajectcontrole kijkt naar de tijd tussen de twee punten en berekent hoe hard je gemiddeld gereden moet hebben. Als je 6 minuten doet over een stuk van 10 kilometer, dan rij je precies 100 km/u. De berekening werd een stuk uitdagender toen we in Nederland variabele maximumsnelheden introduceerden. Overdag mag je in Nederland nergens harder dan 100 km/u, maar tussen 19:00 uur en 6:00 uur mag je op bepaalde plaatsen 130 of 120 km/u rijden.

Een lezer van het AD vroeg zich af hoe trajectcontroles de snelheid meten om 19:00 uur, als de maximumsnelheid van 100 naar 130 km/u verandert. De vraag is eigenlijk: kun je om stipt 19:00 uur naar 130 km/u accelereren als je midden in een trajectcontrole zit? Of krijg je dan een boete omdat de maximumsnelheid 100 km/u was op het moment dat je de trajectcontrole in reed? Of maakt het systeem een slimme berekening om te zien hoe hoog je gemiddelde snelheid moet zijn?

De trajectcontroles staan uit om 19:00 uur

De ontwikkelaars van de trajectcontrolesystemen zullen ongetwijfeld met deze vraag gestoeid hebben. Uiteindelijk is er gekozen voor een simpele oplossing. De trajectcontroles staan tussen 18:55 en 19:05 uur eventjes uit. Tijdens die 10 minuten is er dus geen vaste snelheidscontrole en zal de trajectcontrole geen boetes uitschrijven. Deze informatie verstrekte het Openbaar Ministerie aan het AD. Dit geldt alleen bij wegen waar de maximumsnelheid verandert om 19:00 uur. Op snelwegen waar 24 uur per dag een max van 100 geldt, blijven de trajectcontroles aan.

In het artikel wordt niet gesproken over de ochtend, maar we nemen even aan dat hetzelfde geldt tussen 5:55 en 6:05 uur, wanneer de maximumsnelheid weer zakt naar 100 km/u. Voor beide tijdstippen geldt dat er altijd nog een mobiele flitser (misschien wel in navolging van dit nieuws) langs de weg kan staan en dat er altijd een opvallende of onopvallende politieauto in de buurt kan zijn. Neem deze informatie dus mee als feitenkennis om andere mensen te vervelen op verjaardagen wanneer dat weer kan. Ga liever even de grens naar het oosten over als je door wilt poken.

Reacties

 • Ronald heeft op 7 april 2021 geschreven:

  Er is een afspraak dat er geen mobiele flitsers staan op hetzelfde wegvak waar ook een trajectcontrole staat.

  • D heeft op 8 april 2021 geschreven:

   Maar vaak staat er wel een mobiele flitser net na de trajectcontrole voor de mensen die direct op het gas gaan.

   Reageer
  Reageer
 • Gasoil heeft op 6 april 2021 geschreven:

  Niet te snel rijden anders krijg je met directie van Nurburgring te maken.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)