Een van de grootste ongemakken van een zwarte auto is dat de cabine op een zonnige een goede imitatie doet van een Airfryer. Wat dat betreft kun je beter een witte auto kopen. Maar ook voor de actieradius van je elektrische auto is het beter om voor een witte kleur te gaan. Specifiek de tint die je ziet bij de man met zonnebril. Dit is officieel de witste verf ter wereld.

De witste verf ter wereld is ontwikkeld door onderzoekers van Purdue University. Normaal gesproken reflecteert witte verf tussen 80 en 90 procent van het zonlicht. Het nieuwe witte goedje is voor 98,1 procent reflectief. Omdat de verf bijna alle warme terugkaatst, blijft het onder de lak ongeveer de omgevingstemperatuur.

Meer actieradius voor je elektrische auto dankzij de witte verf

Spuit je een elektrische auto met deze verf en er komt minder hitte in de auto en dan hoeft de airco minder hard te werken. En dat scheelt weer energie uit de batterij, dus kun je verder rijden met een EV. Het grootste probleem op een warme dag zullen overigens nog wel je ruiten zijn, maar deze kun je bedekken als je hem in de zon wegzet.

De toepassing van de witte verf kan nog veel verder gaan dan alleen jouw elektrische auto. Als je het dak van een gebouw van 93 vierkante meter ermee zou verven, kun je 10 kW aan koelvermogen besparen. ‘Dat is krachtiger dan de airconditioners die in de meeste huizen worden gebruikt’, zegt een van de onderzoekers.

De uitvinders willen nog wel verder gaan. Als we een half tot één procent van de aarde bedekken met deze verf (bijvoorbeeld door het verven van daken) kunnen we de opwarming van de aarde die er tot nu is geweest, terugdraaien. Klinkt ambitieus, maar waarom zouden we het niet proberen?

Advertentie

Reacties

 • Dave heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  Mijn eerste gedachte was dat we al eeuwen iets kennen dat al het licht reflecteert: een spiegel.
  Mijn simpele oplossing was dan ook: leg spiegels op daken in plaats van dit spul.
  In werkelijkheid reflecteert een gewone spiegel echter aanzienlijk minder dan de genoemde ruim 98% van deze verf.

  Reageer
 • Bas heeft op 21 juli 2023 geschreven:

  Moet je het wel continue brandschoon houden anders werkt het niet meer. Elke dag je auto of dak poetsen is misschien toch niet zo handig…

  Reageer
 • SR heeft op 20 juli 2023 geschreven:

  Mooi, dit soort vindingen, ik hoop over de toepassing van deze kleur meer te horen. En ook over de prijs per liter…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie