Bij de naam van het het Vanwall gaat misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen. Dat is de nieuwe naam van Bykolles Racing. Om het verwarrend te maken: Vanwall is van oorsprong een raceteam uit de jaren vijftig. Nog verwarrender? Ze gaan nu een auto maken voor op straat. Deze elektrische Vandervell S is vernoemd naar de oprichter van het F1 team: meneer Tony Vandervell.

Wat opvalt, zijn de sterke geometrische lijnen. Lekker vierkant, zo mag je het ook noemen. Hij oogt wat retro, maar gebruikt moderne materialen als koolstofvezel. Voor nu zijn er overigens alleen nog maar computerbeelden beschikbaar. De hete hatchback is helemaal elektrisch en krijgt vierwielaandrijving. Hij heeft ook wel iets weg van de E-Legend EL1, vind je niet?

Er zijn twee uitvoeringen: een snelle en een nog snellere. De Vanwall Vandervell S krijgt 320 pk, gaat van 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden en bereikt een topsnelheid van 185 km/u. Deze variant komt tot 450 kilometer op een volle accu, al is niet bekend hoe groot de batterij is.

De sportievere uitvoering gaat naar de 580 pk en sprint van 0 naar 100 in 3,4 seconden. Zijn topsnelheid ligt een stuk hoger met 265 km/u. Wel komt hij met een actieradius van 420 kilometer minder ver dan zijn broertje. Van de laatste variant worden 500 stuks gemaakt voor zo’n 128.000 euro per stuk.

Vanwall is de eerste constructeurskampioen in de F1

De geschiedenis van Vanwall is een bijzondere. In 1958 geeft de F1 voor het eerst niet alleen een prijs aan de coureur met de meeste punten, maar ook aan het team van de meeste punten. Het eerste constructeurskampioenschap in de geschiedenis van de F1 wordt niet gewonnen door Ferrari, Lotus of Brabham, maar door Vanwall.

Na het enige constructeurskampioenschap voor team Vanwall, gaat het bergafwaarts met oprichter Tony Vandervell. De druk van een eigen F1-team eist zijn tol en in 1958 stopt Tony met het team. De rest van de ploeg gaat verder, maar verschijnt bij nog maar twee races aan de startlijn. Twee races die het team niet uitrijdt.

In 1967 overlijdt Vandervall. Zeven weken daarvoor trouwde hij overigens met zijn persoonlijke secretaresse. Dikke pech voor haar natuurlijk, want ze zat ineens zonder werk. De naam van de coureur leeft nu voort op een elektrische hatchback.

Reacties

  • Krostiff heeft op 19 januari 2023 geschreven:

    Voorkant heeft wat looks van lancia intregrale 🙂

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear