Het jaarlijkse TopGear-circuitfeestje vond afgelopen zomer plaats in Frankrijk. Meteen daarna hebben enkelen van ons serieus nagedacht over de mogelijkheid om, met enorme persoonlijke opofferingen, een raceteam op te richten. Van tevoren wisten we echter al dat we nooit iets zouden winnen. Eigenlijk zochten we gewoon een reden om met een clubje een SLS AMG Black te kopen.

Op het circuit maakten de rondetijden van de Black de boodschap van de achterlijke, gele lak en de overdaad aan luchtstroomopeningen en spoilers helemaal waar. Maar dit soort eigenschappen staat toch juist bovenaan de taakomschrijving van een raceauto? Klopt. De SLS AMG Black voelt echt alsof ie vanuit een GT3-racer is ontwikkeld.

Maar z’n snelheid was niet de oorzaak van onze kinderlijke verbazing, compleet met wijd opengesperde ogen, iedere keer dat we erin reden. We zijn op slag verliefd geworden omdat de Black zo’n intieme machine is. Zo geeft de besturing vele lagen informatie door van de voorwielen, het onderstel en de remmen. Daarnaast is de razende, atmosferische V8 een feest voor het gehoor.

De reacties van de SLS Black zijn ook nog eens voorspelbaar (in tegenstelling tot die van de gewone SLS trouwens) zonder dat ze gedurende de vele rondes ook maar een atoom afwijking vertonen. Ondanks het feit dat de krachten die je met je rechtervoet vrijgeeft immens zijn, weet je precies hoe ver je met ‘m kunt gaan. Je kunt er keurig netjes, maar pijlsnel rondjes mee maken of ‘m iedere bocht dwars gooien. De Black ziet er misschien uit alsof ie ieder moment je been eraf kan bijten, maar in feite geeft ie je een dikke vette omhelzing. Alsof ie je beste maat is. Hij provoceert, maar is niet eng.

Op het circuit voelt ie aan als een raceauto. Heel, heel weinig straatauto’s komen bij dit gevoel in de buurt. Tegelijkertijd is deze SLS op de openbare weg ook sensationeel. Het is misschien niet de meest geciviliseerde optie voor als je even boodschappen gaat doen, maar op een Mercedes-manier is ie praktisch, en voorzien van een goede uitrusting. Je kunt er rustig mee cruisen of alle 631 pk’s loslaten en knetterhard gaan. Je kunt je een weg vreten door kronkelige binnenwegen, waarbij je iedere bocht vuurwerk op je zintuigen loslaat.

Oh, en hij heeft vleugeldeuren.

Advertentie

Reacties

Advertentie