In Londen hebben ze een probleem: de iconische zwarte taxi’s die het straatbeeld bepalen, zijn tegenwoordig zo oud en vervuilend dat je je gewoon moet schamen om erin te stappen. Nee, echt waar. Daarom is de stad naarstig op zoek naar een opvolger met een hoger milieulief knuffelgehalte. Volkswagen kreeg daar lucht van, en bemoeit zich er tegenaan met deze EV Taxi conceptcar.

In veel opzichten lijkt de EV Taxi op het bekende Londense bolhoedje, met weinig overhang aan de voor- en achterkant en een formidabel ruim interieur; zeker voor een auto van slechts 3,70 meter lang. Dat betekent overigens wel dat achterin slechts twee passagiers kunnen zitten (plus bagage), en niet zes rugbyspelers en een cheerleader zoals in de huidige London cab.

De basis van deze taxi is de Up-uitroepteken, het elektrische autootje waar VW al zes miljard jaar aan werkt. Qua techniek betekent dat dat de EV Taxi 115 pk heeft, 300 km ver komt op een volle lading lithium-ionaccu’s en een topsnelheid van 121 km/u kan rijden. Opladen van 0 naar 80 procent duurt trouwens slechts een uur, en dat is goed nieuws; als taxichauffeur kun je immers geen snipperdagen opnemen om je auto bij te laden.

Is dit de nieuwe Londense taxi? Nee, daarvoor zou ie aan allerlei regeltjes moeten voldoen waarmee VW in de ontwikkeling geen rekening heeft gehouden. Maar hij geeft een duidelijk signaal af: ‘kijk eens naar de mogelijkheden’. Dus.

Reacties

Meer van TopGear