Heb jij ook weleens last van overstekende kangoeroes die zich niet aan de verkeersregels houden? Dan heeft Volkswagen misschien wel de oplossing voor jou. In de grille van deze Volkswagen Amarok zit een bijzondere badge. Het Volkswagen-logo is een speaker die loslopende kangoeroes moeten afschrikken en daarmee kansen op ongelukken moet verkleinen. Klinkt ergens als een vroege 1-aprilgrap, maar daar is dit onderwerp toch net iets te serieus voor.
Voordat je denkt dat je hier niks mee kan omdat je geen Volkswagen hebt: op iedere auto kan deze techniek gebruikt worden. Volgens VW komt er ook een versie die je onder je kentekenplaat kunt monteren die dezelfde techniek bevat als het logo. In Australië kwamen ze met dit idee omdat daar enorm veel kangoeroes worden aangereden, zoals VW aantoont in de video hieronder. Het speciale logo heeft dan ook de toepasselijke naam RooBadge.
Hoe het Volkswagen-logo met speaker een kangoeroe afschrikt
Het klinkt redelijk logisch. Dieren horen vele male hogere frequenties dan wij mensen. Hier speelt Volkswagen dan ook op in. Samen met de universiteit van Melbourne heeft het merk onderzoek gedaan naar welke geluiden kangoeroes wel en niet horen. Op dit moment zijn er al fluitjes die je op je bumper kan monteren, maar die werken volgens de onderzoekers niet.
De oplossing, volgens Volkswagen en de onderzoekers, is het gebruik van geluiden die kangoeroes herkennen. Er zijn veel verschillende soorten kangoeroes, en ook daar is over nagedacht. Op basis van GPS weet het logo waar je rijdt en past het z’n geluidjes aan aan de omgeving. Op die manier zouden alle kangoeroes moeten weten dat ze niet in de buurt moeten komen van het desbetreffende geluid.
Een van de voor een kangoeroe herkenbare geluiden is bijvoorbeeld het stampen op de grond. Hoe je zoiets boven het geluid van de wind en een 3,5-liter V6 laat uitkomen, weten wij ook niet. Wanneer de RooBadge op de markt komt en wat ie gaat kosten, is nog niet bekend. Op de website van Volkswagen Australië staat dat de techniek nu in de testfase zit. Het merk wil de badge verder ontwikkelen zodat het ook bij andere dieren functioneert, zoals herten. Dat zou aan deze kant van de wereld ook nog eens handig kunnen zijn.
Reacties