Een kwart eeuw geleden in de Stockholm Globe Arena onthulde Volvo de 850. De vierkante Zweed verstopte maar liefst vier wereldprimeurs: een dwarsgeplaatste vijfcilindermotor, delta-link-achterophanging, Side Impact Protection en zelfspannende gordels. Wat een hoogstandjes.

De Volvo 850 is dus 25 jaar oud. Het begon met de sedan en in 1993 kwam daar een van onze favoriete auto’s aller tijden: de 850 Estate. De komst betekende een gigantische kofferruimte en verticale achterlichten. In Japan won hij de ‘Good Design Grand Prize’ en in Italie de prijs voor ‘mooiste Estate’. Volledig terecht. Zijn huidige opvolger, de Volvo V90, is trouwens net zo mooi.

In 1994 maakte Volvo iedereen blij met het grote gele snelle gevaarte. Ja, de T-5R dus. Je kreeg 243 pk uit een vijfcilinder met turbo, 17 inch wielen en een spoilertje. En die zelfde lekkere Estate wisselde zijn gekke gele jasje in voor een BTCC-bestickering. Oké, de resultaten waren niet om over naar huis te schrijven maar whatever, kijk dat ding eens gaan!

De heerschappij van de 850 eindigde in 1996 met de komst van de S70 en V70. In totaal verlieten 1.360.522 exemplaren de showrooms. En om zijn 25ste verjaardag te vieren kozen we de beste foto’s uit.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear