Trouwe luisteraars die zuinig zijn op hun auto (en weinig inruilen), hebben al twintig jaar geen instellingen veranderd aan hun autoradio. Al twee decennia zitten de radiostations in Nederland op dezelfde FM-frequentie. En dat kan vandaag veranderen, want de veilingen van de FM-frequenties gaan van start. In september 2023 kan er mogelijk gehusseld worden.

De meeste radiozenders zullen ongetwijfeld hun best doen om dezelfde frequentie te bemachtigen, maar de kans is groot dat er dingen gaan veranderen. Zo meldt de NOS dat de eigenaar van Q-Music graag een tweede zender op de FM-band wil en een nieuw station met de naam Kink wil ook graag uitzenden. Sublime, 100%NL, Veronica en Slam zijn van dezelfde eigenaar en elk bedrijf mag maar drie FM-frequenties. Er moet dus één radiostation sneuvelen op de FM-band.

Behalve dat er per moederbedrijf maar drie zenders gekocht mogen worden, zijn er nog wat eisen. Zo moet de frequentie waar BNR nu op zit verplicht nieuws uitzenden en de frequentie waar nu 100%NL op uitzendt, daar moet verplicht Nederlandse muziek komen. Daar zul je dus niet plots Slam op ontvangen. Al hebben we wel heel wat Nederlandse DJ’s. Daarnaast blijven de publieke omroepen sowieso op dezelfde frequenties, net als veel regionale zenders.

Kan ik die zenders dan niet meer luisteren?

De FM-frequenties zeggen niets over de DAB-zenders. Het zou zomaar kunnen dat een zender van de FM-band verdwijnt, maar vrolijk op DAB en op het internet blijft uitzenden. De veilingen zullen volgens NOS een paar dagen duren. De Nederlandse staat denkt dat ze minimaal 73 miljoen euro vangen voor de veiling. Dit is wel fors minder dan 2003, toen ging de frequentie van Q-Music voor 80,4 miljoen euro.

Na de veilingen kan er overigens nog een hoop veranderen. Als een radiozender een mooie frequentie heeft bemachtigd, dan willen ze misschien ook wel een populaire plaatjesdraaier ergens wegpikken om de investering kracht bij te zetten. Hou er in ieder geval rekening mee dat je op 1 september je FM-radio opnieuw moet instellen om je favoriete station te horen.

Advertentie

Reacties

 • GG heeft op 4 juli 2023 geschreven:

  Internet radio inderdaad tunein heerlijk luisteren een genot.

  • Surroundedbyidiots heeft op 5 juli 2023 geschreven:

   Ik heb altijd cds of een stickie met muziek. Er is niet 1 goeie zender in Nederland. Teveel slapgelul en veel te weinig muziek. En de muziek die ze tussen het slappe gelul door uitzenden is de moeite niet waard.
   Daarnaast zullen ze het nog waardelozer maken, nu ze iedereen achterlijk Woke willen hebben.

   • Bleeeeegh heeft op 5 juli 2023 geschreven:

    Als je die engerds Mattie en Marieke negeert is het al een stuk minder erg allemaal.

    Reageer
   Reageer
  • Martijn. heeft op 4 juli 2023 geschreven:

   Wat een gezeik met die k..’t regering hebben ze echt niets beters te doen??
   Vb: asielzoekers opvang stopzetten en vele uitzetten, belasting verlagen .leger versterken, onze kinderen aan een huis helpen, enz,enz. ÉÉN zender mag van mij zeker verdwijnen..dat is
   Funx radio wat een irritante zender met de verschrikkelijke stem van die dj met van die ouderwetse spelletjes!!
   Zogenaamd een mix van neerlands disco en van die irritante computer zangers..die denken dat zij kunnen zingen haha. De rest zijn prima zenders!!

   • Daaaag Martijn heeft op 5 juli 2023 geschreven:

    Als het je niet bevalt dan ga je toch lekker weg? Dan kom je er heel snel achter dat het ergens anders echt niet beter is dan hier. En wij kunnen jankers als jij missen als kiespijn.

    Ohja en die centjes die deze veiling oplevert – afkomstig van grote bedrijven – kunnen weer gebruikt worden om huizen te bouwen, wegen aan te leggen, onderwijs, zorg, etc. etc. dus je geklaag slaat ook nog eens nergens op.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • eric heeft op 4 juli 2023 geschreven:

  Ik luister al lang niet meer via FM, maar via internet.
  Ook DAB heb ik niet. Ik luister via Tunein naar de radio

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie