Hallo, mijn naam is Sam, en ik heb een geheim. Al vele jaren lijd ik aan een debiliserende angst om toiletpapier te kopen. Voor alle duidelijkheid: het probleem is niet het toiletpapier zelf. Voor waar het voor bedoeld is, is er geen beter materiaal. Het probleem is het kopen van het toiletpapier. Om precies te zijn het kopen van een groot pak toiletpapier, en het daaropvolgende transport naar huis.

Kijk, rationeel bekeken weet ik heus wel dat het niemand opvalt als ik een 24-rollenpak Popla over straat sleur. En dat, mocht dat wel het geval zijn, ze waarschijnlijk zouden denken: ‘Kijk, da’s nou een verstandige knaap, het is veel voordeliger er veel tegelijk te kopen.’ Ik weet heus wel dat niemand denkt: ‘Wow, gaat ie dat allemaal gebruiken, in zijn eentje, vandaag?’ Maar ik kan de gedachte dat iedereen denkt: ‘Wow, gaat ie dat allemaal gebruiken, in zijn eentje, vandaag?’ nooit van me afschudden.

Wc-papier verstoppen in de bigshopper

Op het dieptepunt haalde ik alle rollen uit de verpakking en stopte ze allemaal onder in de boodschappentas, verborgen onder de minder schaamtevolle, minder absorberende artikelen. Lezer, ik was er slecht aan toe. Het doet me genoegen te kunnen melden dat ik mijn angst heb overwonnen, met dank aan de alom beproefde therapeutische methode ‘wees toch eens niet zo’n ontzéttende trut van een vent’ die mijn vrouw op me heeft losgelaten.

Ja, dit artikel gaat over auto’s. MPV’s om precies te zijn

En zo gaan we verder met auto’s, want ik ben op zoek naar een echte familieauto. Hij moet groot zijn, en hij moet vierkant zijn, want er moeten massa’s rommel in kunnen. Met andere woorden: ik zoek een MPV. (Ja, ik ben me ervan bewust dat een autojournalist zijn kroost in iets exotischers zou moeten rondzeulen: een luchtgekoelde 911 of zo. Maar als je kinderen en fietsen moet vervoeren, is een luchtgekoelde 911 niet zo handig, alleen al omdat zijn kofferbak vol motor zit.)

Maar zoals je weet willen autobouwers ons geen MPV’s meer verkopen. Een paar jaar terug had Renault – afhankelijk van de grootte van je gezin en de kleinheid van je zelfrespect – de Scénic, Grand Scénic, Modus, Grand Modus en Espace in de aanbieding. Nu: niks. En Renault is niet de enige. Ford C-Max? Weg. Seat Alhambra? Volkswagen Sharan? Verdwenen. Opel Zafira? Ook al weg. (Ik bedoel, niet dat ik ooit een Zafira zou hebben gekocht, natuurlijk, maar het was leuk geweest als ik de keuze had gehad.)

Mensen willen geen MPV’s meer, maar hoge auto’s

MPV’s zijn, uiteraard, vervangen door SUV’s. Er zijn inmiddels vele theorieën aangedragen over het waarom van deze tektonische verschuiving, maar mijn vermoeden is dat het helemaal niet gaat om die ‘king of the road’-zitpositie of de illusie van meer veiligheid. Het gaat erom dat autobouwers zich hetzelfde voelen over het familiebestaan als ik over mijn gezinsverpakking Edet. Dat het een soort beschamend geheim is dat ergens onder in de boodschappentas moet worden weggemoffeld. De voetbalwedstrijd van de F’jes? De halve kleuterklas naar hun uitje? Hallo, wij zijn ervoor om de noordzijde van de Matterhorn te overwinnen, hoor.

Autobouwers! Ik wil de noordzijde van de Matterhorn helemaal niet bestormen! Mijn leven is saai! En dat vind ik prima! We hebben allemaal vervelende, dagelijkse, noodzakelijke dingen te doen, dus alsjeblieft, zet die preutsheid opzij. Maak ook auto’s voor mensen die zich niet schamen voor hun allerminst glamoureuze, maar oh zo onvermijdelijke plichten. Geef ons grote, hoekige schoenendozen op wielen. Idealiter met een discreet vak onder de vloer van de bagageruimte voor onze grote hoeveelheden pleepapier.

Reacties

 • Kevin heeft op 28 februari 2022 geschreven:

  Hier nu 2x een Zafira gehad van de laatste generatie (kan het je wel echt aanraden). Nu bijna 4 jaar oud, en geen idee wat hierna. Ook enkele SUV’s gezien maar daar passen simpelweg geen kinderstoeltjes, kinderwagens, hondenkooi, ondertekende en aanhang in. Tja, dan maar houden totdat vanzelf de laatste Zafira 15 jaar is en de bijtelling ook een stuk leuker is denk ik..

  Reageer
 • Frederik heeft op 27 februari 2022 geschreven:

  Ik heb een tweede Ford s-max op rij, en ondertussen is die ook al 6j oud. Nu breek ik me het hoofd wat ik kan kiezen als opvolger. Ik vind milieu ook belangrijk, en daarom sta ik open voor een iets properder wagen (de huidige is een diesel). Ik bekijk een auto ook meer als een ‘tool’, en de keuze wordt heel beperkt tegenwoordig.

  Maar wat tegenwoordig nieuw en hip is, vind ik gewoon niet praktisch.
  Ik heb een rijdend telefoonhok nodig, vind ik gewoon makkelijk.

  Resultaat is dat ik de aankoop zal blijven uitstellen, vrees ik.

  Reageer
 • Tuur heeft op 27 februari 2022 geschreven:

  Als aankomend vader die van een Alfa Romeo naar iets praktisch aan het zoeken is… helaas heel herkenbaar.
  Weinig MPV’s, behalve nog een 2 serie Active Tourer (mag ik die naam hier uitspreken?)
  Het zijn nu allemaal onhooggeschopte hatchbacks die men “crossover/SUV” noemt met veel off-road opsmuk, maar al bang worden van een modderige oprit

  En niets mis met de Zafira! Zolang ie wel in het blauw is en er OPC op staat.

  Inmiddels staat er een 4 jaar oude 2008 in de garage. Het kan verkeren.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)