De ontstaansgeschiedenis van de Cayman die zijn reguliere middenmotor opeens vervangen zag worden door het machtige 4,0-liter boxerblok dat normaal gesproken in een GT3 te vinden is, verliep wat anders dan je zou denken.

‘Ik was heel dik met Wolfgang Hatz [de R&D-baas van Porsche]’, vertelde Andreas Preuninger, hoofd van Porsches GT-afdeling. ‘Op een dag zei hij: “Hé, kom op, laten we een GT3-motor pakken en die in een GT4 stoppen.”’

De Performance-auto van het Jaar 2022 is een cadeautje, letterlijk

Dat klonk echter wat simpeler dan het was: het zou een forse hoop ingewikkelde chirurgie vergen om het nieuwe hart te laten passen, en omdat ze wisten dat het een rotklus was, liet de GT-afdeling het er maar bij. Tot enige tijd later Hatz’ verjaardag eraan zat te komen en Preuninger geen cadeau voor hem had.

Hij realiseerde zich dat een iTunes-bon niet echt in de smaak zou vallen, en toen ging er opeens een lampje branden. ‘We zeiden, oké, we gaan een verrassing voor hem maken. We maken een prototype met een GT3-motor in een 981 Cayman, want dat wilden we eigenlijk toch al een keer doen.’

En dat werd de eerste mule voor de GT4 RS. Toen ze hem voor Wolfgangs verjaardag in zijn garage parkeerden, wisten ze dat ze iets bijzonders hadden. En gelukkig was de Raad van Bestuur van Porsche dat met ze eens.

De Porsche 718 Cayman GT4 RS is geweldig

En je begrijpt waarom, want de auto die het uiteindelijk werd, de 718 Cayman GT4 RS, is een sportauto die alle hokjes aanvinkt voor mensen zoals wij, die rijden niet zozeer zien als een manier om van A naar B te komen, maar als ­evenement, een passie.

De snerpende, snauwende en toerengretige motor is een triomf van verbranding, versterkt door de geniale koolstofvezel luchtinlaten op de plekken waar eerst de achterruiten zaten – en die iedereen in de cabine deel maken van het inlaatproces.

De besturing is van een complete verrukkelijkheid, de remmen zijn krachtig en zijn looks zijn agressief, maar ook weer niet excentriek. Hij is bruikbaar en gefocust, maar niet in hetzelfde spectrum als de GT3 RS of de GT3; waarmee we bedoelen dat je op de openbare weg ook in meer dan alleen de eerste versnelling van hem kunt genieten.

Misschien wel meer dan de Performance-auto van het Jaar 2022

De Cayman GT4 RS kon zomaar eens Porsches GT-afdeling op zijn best zijn. Hij biedt vertrouwenwekkende en ambitieuze prestaties waar je je maar wat graag met hart en ziel door laat meeslepen.

Hij is ook wat er gebeurt als de Porsche-leiding de stropdas even wat losser doet en toestaat dat de Cayman het prestatieniveau van de 911 benadert; en als de GT-­afdeling even uit de dwangbuis mag. Het is hoe dan ook het beste verjaardagscadeau dat wie dan ook zich kan wensen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)