Waarom hebben sommige auto's gele koplampen?

Heeft het praktisch nut?

Foto('s): Angus Gray / Unsplash (nabewerking: TopGear)Waarom hebben hebben sommige auto's gele koplampen
Foto('s): Dorian Hurst / UnsplashBMW E30 3-serie
Foto('s): Andri Onet / UnsplashBMW E30 3-serie met M in de grille en gele koplamplenzen
Foto('s): Raka Muhammad Iqbal Ismail / UnsplashDatsun 240Z
Foto('s): Stefano Zocca / UnsplashGele koplamp
Waarom hebben hebben sommige auto's gele koplampen
BMW E30 3-serie
BMW E30 3-serie met M in de grille en gele koplamplenzen
Datsun 240Z
Gele koplamp

We hebben het idee dat de trend aan het afnemen is, maar soms zie je ze nog rijden: auto’s met gele koplampen. Daarmee bedoelen we niet uitgeleefde koekblikken waarvan de koplampen zijn verweerd, maar echt lampen die geel licht uitstralen. Of auto’s met gele mist- of koplamplenzen. Maar waarom hebben sommige auto’s gele koplampen? Is er een voordeel, of is het meer een modekeuze? En waar is het begonnen?

In Frankrijk waren gele koplampen verplicht

Begin vorige eeuw kwamen er meer en meer auto’s op de wegen en de behoefte aan regels groeide. Overheidsinstellingen deden verschillende onderzoeken naar bijvoorbeeld de kleur van de kentekenplaten, maar ook naar de kleur van koplampen. In Frankrijk concludeerden de wetmakers dat geel licht minder verblindend was en dat het zicht in de mist beter was. In de jaren dertig werden gele koplampen daar verplicht. En niet zomaar geel; het geel van deze koplampen heet officieel ‘selectief geel’.

Omdat Europa steeds meer een eenheid werd met gelijkmatige regelgeving, werd de verplichting voor gele koplampen in 1993 in Frankrijk afgeschaft, uiteraard met het nodige protest. Waar de gele koplampen nog wel een flinke tijd verplicht waren, was in de lagere klassen van de 24 Uur van Le Mans. Op deze manier konden zowel het publiek als andere coureurs zien uit welke klasse een naderende auto kwam, maar het was uiteraard ook een knipoog naar het verleden.

Waarom hebben sommige auto’s nú nog gele koplampen?

Daar is niet echt een goede reden meer voor. Eigenaren van Citroëns en Peugeots willen nog weleens als knipoog naar het verleden gele lampjes in hun koplampen monteren. BMW past het nu toe in de dagrijverlichting van de BMW M5 CS (en bij de M8 GTE) en vroeger waren gele lenzen een optie op de E36 3-serie. En omdat raceauto’s op Le Mans met de gele units reden, vinden sommigen het gewoon cool om hun koplampen geel te maken. Het ziet er lekker ‘racy’ uit. Sommige mensen beargumenteren dat gele lichten helpen tegen nachtblindheid, maar daarvoor kun je beter een gele nachtbril dragen.

Reacties
 1. juan geerligs zegt op 16 februari 2021 om 20:34:

  1000x beter die gele lampen ook veel prettige voor mensen zoals ik op de fiets. misschien moeten ze dat ook voor fietsers invoeren

 2. johan zegt op 16 februari 2021 om 15:08:

  gele lampen beter dan die tegenwoordige kerst boom led verlichting

 3. Gerke zegt op 16 februari 2021 om 14:29:

  Ik vind een tegenligger met gele lampen prettiger dan die felle witte lampen

 4. Cas zegt op 15 februari 2021 om 15:32:

  Zag al meerdere malen een tesla met gele lampen rijden, lijkt een optie in het “ pakket” te zijn?

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken