Je hebt vast wel iets gehoord over de zogenoemde ‘Kia Challenge‘. Blijkbaar zijn bepaalde Kia’s en Hyundai’s in de Verenigde Staten doodeenvoudig te jatten en veel mensen doen dat voor likes op TikTok. Vorige week troffen de merken een schikking in de rechtbank voor 200 miljoen dollar. Dit geld gaat naar gedupeerden van wie de auto gejat is of wie bijvoorbeeld de verzekeringspremie ineens zag stijgen.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel auto’s er nu gejat zijn door de challenges, maar het zijn er in ieder geval duizenden. Je zou denken dat zo’n trend wel overwaait naar Europa en dat we in Nederland ook veel diefstallen zien, maar dat is niet zo. En daar is een goede reden voor: in Nederland kan de Kia Challenge niet uitgevoerd worden. Dat komt door Europese wetten.

Hier hebben auto’s altijd startonderbrekers

Alle autofabrikanten die in Europa een nieuwe auto willen verkopen, moeten van de EU sinds 1998 verplicht een startonderbreker installeren. Deze startonderbreker werkt als een soort digitale sleutel, naast de fysieke sleutel. Als je hier dus een autosleutel namaakt of met een schroevendraaier het contactslot omdraait, gebeurt er niets. Of de auto start heel kort en valt gelijk weer uit, dat kan ook.

Veel auto’s in Amerika hebben ook zo’n startonderbreker, maar om de een of andere reden zijn er tussen 2015 en 2019 een hoop Kia’s en Hyundai’s gebouwd zonder. Wat de TikTok-dieven deden, is het raampje intikken en met een USB-laadkabel (die vaak toch in de auto slingert), het contactslot draaien. Zo eenvoudig kon je de auto meenemen.

Hoe zit het nu in de VS?

De auto’s hebben dus geen startonderbreker, maar Kia en Hyundai hebben inmiddels wel een kleine software-update bedacht. Na de update start de auto alleen als auto met de afstandsbediening van het slot is gehaald. Daarnaast kun je nu naar de dealer om voor 500 piek een startonderbreker te laten installeren. Ook bieden de automerken een gratis stuurslot aan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)