Dat Skoda en Seat bij Volkswagen horen, dat weet iedereen inmiddels wel. En de fusie tussen FCA en PSA, dat zal je ook niet ontgaan zijn. Maar weet je nog dat Opel al onderdeel was van Peugeot? En wist je dat Volvo en Lotus ook knus samen aan een eettafel zitten? Er zijn nog maar weinig grote automerken die écht zelfstandig opereren. Honda, Tesla en Mazda bijvoorbeeld nog wel. Hieronder vind je een overzicht van automerken die bij elkaar horen.

Volkswagen Groep

In het lijstje van welke automerken bij elkaar horen, mag deze niet ontbreken. De Volkswagen Groep is groot. Niet alleen hebben ze bekende merken als Volkswagen en Audi, maar ook de vrachtwagens van Man en Scania komen van het concern. En wat dacht je van motorfietsenmerk Ducati? Voor dit lijstje houden we het even bij de merken die personenauto’s bouwen.

– Audi
– Bentley
– Bugatti
Italdesign
– Lamborghini
– Porsche
– Seat
– Skoda
– Volkswagen

Toyota

Alle andere autoconcerns in dit artikel hebben een flinke waslijst aan automerken. Toyota houdt het simpel en zet vooral in op Toyota als doorsnee automerk en Lexus als luxemerk. Wel hebben ze bijvoorbeeld 20 procent aandeel in Subaru en is Daihatsu volledig eigendom van Toyota, al verkopen ze dat merk niet meer in Nederland.

– Daihatsu
– Lexus
– Toyota

Renault-Nissan-Mitsubishi

Dit is er eentje waar niet iedereen van weet. In 1999 besloten Nissan en Renault dat ze samen sterker stonden. In 2012 werd het concern groot aandeelhouder van AvtoVAZ en daarmee van Lada. In 2018 sloot Mitsubishi zich aan.

– Renault
– Dacia
– Nissan
– Infiniti
– Lada
– Mitsubishi

Daimler

Daimler is het moederbedrijf van Mercedes. Het portfolio van dit Duitse merk is relatief klein, omdat ze bijvoorbeeld hun lichte bedrijfswagens ook gewoon onder de naam Mercedes verkopen. Wel hebben ze merken als Freightliner en Detroit Diesel binnen het bedrijf. Die laten we voor dit lijstje even weg.

– Mercedes-Benz
– Mercedes-AMG
– Mercedes-Maybach
– Smart

BMW

De acquisitie van Rolls-Royce was nogal een dingetje, maar uiteindelijk was het BMW die auto’s mocht gaan bouwen met het bekende beeldje op de motorkap. Als BMW Rolls-Royce niet had, dan was Volkswagen misschien wel nooit Bugatti’s gaan bouwen. Niet alleen wisten de Duitsers van Rolls een goedlopend merk te maken, ook aan Mini konden ze een succesvolle draai geven.

– BMW
– Rolls-Royce
– Mini

Hyundai

Hyundai en Kia zijn onderdeel van hetzelfde bedrijf, maar in Nederland is het bijzonder geregeld. De importeurs zijn hier namelijk twee losse bedrijven, die effectief met elkaar concurreren. Dat is anders dan bijvoorbeeld BMW en Mini, waar de twee merken een kantoor en medewerkers delen. Het luxemerk Genesis heeft hier nog geen voet wal gezet, maar wellicht komt dat nog.

– Kia
– Hyundai
– Genesis

Honda

Stellantis

Zie hier de aanleiding voor ons artikel over welke automerken bij elkaar horen. Stellantis ontstond tijdens de fusie van FCA (Fiat) en PSA (Peugeot). Het gaat om een gelijkaardige fusie waar de twee grote concerns allebei voor de helft zeggenschap hebben. In totaal moeten de bedrijven in totaal 8,7 miljoen auto’s per jaar kunnen bouwen.

– Abarth
– Alfa Romeo
– Fiat
– Lancia
– Maserati
– Chrysler
– Dodge
– Jeep
– Ram
– Citroën
– DS
– Opel (n Vauxhall)
– Peugeot

General Motors

General Motors is door de jaren heen eigenaar geweest van heel wat automerken. Opel hebben ze bijvoorbeeld verkocht aan Peugeot, en Saab aan Spyker. Ook gingen er heel wat merken onder GM failliet, zoals Oldsmobile en Pontiac. Vorig jaar nog ging het Australische Holden over de kop. Hummer is nu ook geen los merk meer, maar een model van GMC. Corvette was in Europa tijdelijk een los merk, maar is nu ook weer terug onder de vlag van Chevrolet. Nu produceert het concern enkel nog auto’s van Amerikaanse merken.

– Buick
– Cadillac
– Chevrolet
– GMC

Geely

Volvo was tijden eigendom van Ford, maar in 2010 kocht Zhejiang Geely Holding Group het Zweedse merk voor 1,8 miljard dollar. In de praktijk merk je daar weinig van, want Volvo opereert als zelfstandig merk. Geely bezit nog een hoop automerken waar wij nog nooit van gehoord hebben. Voor dit lijstje houden we het bij de voor Nederland bekende merken.

– Lynk & Co
Lotus
– Volvo
– Polestar
– Geely

Jaguar Land Rover

Als je je afvroeg welke automerken bij elkaar horen, dan is het antwoord in dit geval erg simpel. Het zit al in de naam, of niet? Jaguar en Land Rover opereren onder hetzelfde concern. Niet verrassend ook dat de sportiefste modellen dezelfde V8 met supercharger gebruiken. De baas van JLR is Indiaas automerk Tata Motors.

– Jaguar
– Land Rover

Advertentie

Reacties

 • Anoniem heeft op 10 januari 2021 geschreven:

  En dat Range Rovers allemaal een peugeot motor bezitten:)
  En Mercedes-Benz diesels tot 2.0 L een Renault motor.:))))

  Reageer
 • Brobo heeft op 10 januari 2021 geschreven:

  Bij Honda hoort toch ook acura?

  Reageer
 • Sander heeft op 10 januari 2021 geschreven:

  Toyota is ook aandeelhouder in Suzuki als ik me niet vergis.

  Reageer
 • Klaas heeft op 10 januari 2021 geschreven:

  Wat te denken van de Ford Motor Company

  Reageer
 • Anoniem heeft op 10 januari 2021 geschreven:

  Jullie zijn Alpine vergeten het sportieve merk van Renault

  Reageer
 • Bjorn heeft op 9 januari 2021 geschreven:

  En Ferrari?

  • Marten heeft op 11 januari 2021 geschreven:

   Fiat groep

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie