Beginnende bestuurders pakten vorig jaar meer strafpunten op hun rijbewijs dan in het jaar daarvoor. Lag het aantal beginners dat zo’n beslist niet felbegeerd punt genoteerd kreeg in 2020 nog op 7.200 stuks, in 2021 waren dat er 8.900. Een forse stijging dus, en een recordaantal volgens het Openbaar Ministerie, dat deze cijfers bijhoudt. BNR berichtte daar vandaag over.

Een strafpunt krijg je niet zomaar. Het gaat niet om kleine vergrijpjes als een paar kilometer te hard rijden of foutparkeren (‘Was maar heel eventjes, je weet toch’). Je moet echt stevig de mist in gaan: meer dan 40 kilometer per uur te hard rijden (op de snelweg; elders 30 te hard), bumperkleven bij meer dan 80 km/u of een ongeval hebben veroorzaakt. Ook met alcohol op achter het stuur zitten is goed voor een strafpunt. Staande gehouden worden door de politie is ook vaak goed voor een punt. Punten zijn kostbaar voor beginnende bestuurders: je hebt er maar twee, en daar moet je vijf jaar mee doen. Ben je ze allebei kwijt, dan zal het CBR je ‘rijvaardigheid onderzoeken’, wat veelal neerkomt op opnieuw examen doen.

Uitlaatklep voor beginnende bestuurders

Overigens is het al het vierde jaar op rij dat het aantal beginnende bestuurders dat een punt pakt, stijgt. Waaraan die stijging precies te wijten is, is het Openbaar Ministerie niet helemaal duidelijk. Zo daalde het aantal staandehoudingen door de politie juist. Deels zou de stijging misschien verklaard kunnen worden door corona. Daardoor was het rustiger op de weg, wat meer ‘uitnodigt’ tot bijvoorbeeld (veel) te hard rijden. Ook zou een potje real-life Fast & Furious ‘een uitlaatklep zijn voor de verveling vanwege corona.

Mocht je je afvragen of het puntenrijbewijs dan misschien zijn werk niet doet – dat is niet zo. Naar verluidt is het aantal mensen dat allebei de punten kwijtraakt relatief laag. Eén punt kwijt zijn werkt op deze manier heel preventief: de meeste beginnende bestuurders zijn als de dood dat ze opnieuw examen moeten doen en rijden daardoor des te voorzichtiger. Er zijn overigens ook steeds meer mensen die helemaal geen punten inleveren. Maar dat was omdat ze niet eens een rijbewijs hádden...

Reacties

  • Jos heeft op 31 januari 2023 geschreven:

    Dat lijkt mij niet gek. Oudere generaties deden dit op de brommer. Aangezien het brommer rijden zeer onaantrekkelijk en onmogelijk gemaakt is wordt er door de jongeren gewacht op het behalen van een b rijbewijs. Daar komt nog eens bij dat er ook heel weinig gefietst wordt door de jeugd waardoor er weinig ervaring is opgedaan.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear