Voel je je bezwaard als de bezorger aanbelt en je geen fooi in huis hebt? Of heb je geen zin om een lekker treurige zondag van sociaal isolement en Netflix af te sluiten met menselijke interactie? Dat kan snel verleden tijd worden met deze zelfrijdende bezorgauto, die in Amerika binnenkort de weg op gaat. Het bedrijf Nuro kreeg toestemming om de R2 los te laten in Houston, Texas. De elektrische bezorgauto gebruikt camera’s, hittecamera’s, diverse radars, geluid en ultrasoon om om zich heen te kijken.

Een specifieke introductiedatum is niet bekend; wel weten we dat de Nuro R2 pizza’s van Domino’s gaat rondrijden. Het karretje moet ook boodschappen van Walmart gaan bezorgen. Het Amerikaanse Ministerie van Transport gaf toestemming om tot wel 5.000 Nuro R2’s te laten rijden, allemaal zonder pedalen of stuur. Nuro test de R2 op dit moment nog op privéterrein en het bedrijf verwacht in eerste instantie een paar honderd exemplaren te produceren. Van de volgende generatie, de R3, moeten duizenden de weg op worden gestuurd.

Zelfrijdende auto’s leken zo ver weg, maar zijn er nu plotseling toch. Hoe zit dat? Omdat er geen mensen in de R2 zitten, zijn er ook geen ethische bezwaren. Als het niet anders kan, werpt hij zichzelf van een klif, bijvoorbeeld. Bovendien haalt hij maar 40 km/u en weegt hij slechts 1.150 kilo. Het is dus niet alsof een voertuig dat 100 km/u haalt moet kiezen tussen zijn passagiers en een omaatje dat oversteekt. Om zeker te weten dat alles goed verloopt, worden de R2’s in de opstartfase gevolgd door een mens in een auto.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear