Als je recentelijk in een moderne auto hebt gereden, dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat de auto het vaak beter denkt te weten. Het ding piep regelmatig of voert een correctie uit om je binnen de lijntjes te houden. Vaak net zo irritant als een passagier die aan je stuur trekt. Beter zou het zijn als jij dan het stuur mag loslaten – en dat mag binnenkort met de eerste zelfstandig rijdende auto van Nederland.

Ford is de eerste autofabrikant die Europese goedkeuring scoort voor ‘Level 2+’-autonoom rijden. De Mustang Mach E mag daarom helemaal zelf op de snelweg rijden tot snelheden van 130 km/u. Nu al is dit geactiveerd voor Duitse en Engelse klanten en volgens het AD komt het systeem naar verwachting aan het einde van dit jaar (wat al heel snel is) naar de rest van Europa – en dus naar Nederland.

Tot nu toe moest je altijd het stuur vasthouden

Nu is het zo dat een hoop auto’s in theorie al zelfstandig kunnen rijden, maar door de wetgeving is het verplicht om altijd je handen aan het stuur te houden. Laat je de handjes toch wapperen, dan beginnen de auto’s te miepen en kort daarna stoppen de autonome systemen. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de auto zichzelf dan stilzet, omdat ie bang is dat er iets mis is met de bestuurder.

Ford noemt het systeem BlueCruise. Helemaal op eigen houtje kunnen Fords met dit systeem op de snelweg binnen de lijntjes blijven en andere auto’s inhalen. Zoals je gewend bent van auto’s met adaptieve cruisecontrol, accelereren en remmen Fords met BlueCruise ook zelfstandig. Het is niet toegestaan om tijdens het handsfree rijden je telefoon vast te houden; je moet blijven opletten.

De eerste zelfstandig rijdende auto mag op de meeste Nederlandse snelwegen

Het systeem werkt alleen bij snelwegen die door Ford zijn goedgekeurd, zogenoemde Blue Zones. Volgens het AD komt dit in Nederland neer op 95 procent van de snelwegen. Ford zal als het zover is vast een kaartje plaatsen met alle wegen. In tunnels of onder slechte weersomstandigheden, schakelt het systeem zichzelf uit. In de sneeuw moet je dus zelf rijden. Ook pakt BlueCruise geen afritten.

De Ford Mustang Mach-E is de eerste auto die zelfstandig mag rijden in Nederland. BlueCruise zal wel een optie worden waar maandelijks voor betaald moet worden. De eerste drie maanden zullen gratis zijn, laat Ford weten aan TopGear Nederland. De nieuwe BMW 5-serie die binnenkort in de showrooms verschijnt, mag het ook. Het verbaast ons niets als Tesla binnenkort ook met een update komt waarbij de handjes van het stuur mogen.

Reacties

  • Janic heeft op 8 oktober 2023 geschreven:

    Is dit een kwestie van een update van software? Of moet de hardware van deze auto’s ook anders zijn? Wij hebben een Hyundai Ioniq 5. Zou die ook die hier ook geschikt voor zijn?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)