Vraag om een ambulance te omschrijven en het antwoord luidt waarschijnlijk een omgebouwde Mercedes, een VW Transporter en in een enkel geval ‘zo’n Amerikaanse busje’. Maar in Nederland hebben we ook wat unieke ambulance-voertuigen erbij. De bijzondere ambulances zijn voornamelijk ter ondersteuning van de traumahelikopter. Bekijk ze hieronder.

Audi Q8

‘En dat allemaal van ONZE belastingcenten’ in 3, 2, 1. Deze reactie mocht de Audi Q8-ambulance vaak ontvangen, maar dat is niet volledig terecht. Deze ambu is namelijk van het bedrijf First-Aid Services & Education (FASE) en is niet uit de staatskas betaald. Bestuurder Alexander Veen, directeur bij FASE en Medisch Manager bij de Ambulancezorg Groningen, moet altijd beschikbaar zijn voor spoedritten. De Q8-ambulance dient ook als achterwacht.

2x Audi Q7

Deze twee Audi Q7-ambulances werden in 2017 geleverd door M. de Koning aan het Mobiel Medisch Team. Ze worden ingezet als ondersteuning voor de traumaheli’s in Amsterdam en Rotterdam, bijvoorbeeld als de heli niet kan opstijgen bij slecht weer.

Audi A5

Ook deze Audi is van FASE. De twee deuren verklappen dat de coupé niet bedoeld is om mensen in te vervoeren. De benzine-A5 met 252 pk heeft dezelfde functie als de Audi Q8.

Tesla Model X

In deze Rapid Responder zit personeel van het ziekenhuis om eerste zorg te verlenen. Het doel is om snel ter plekke te zijn. En dat lukt met een volgeladen Tesla Model X heel aardig. Bovendien moet het wel de meest potente defibrillator ter wereld zijn.

MAN TGE

Eigenlijk niet heel bijzonder, zo’n VW Crafter met een MAN-badge als Ambulance, maar daarom niet minder stoer om te zien. Deze ambu gaat rijden voor de Ambulancedienst UMCG en AmbulanceZorg Limburg-Noord. Later dit jaar gaat ook Schiphol (Airport Medical Services) een MAN TGE-ambulance inzetten.

Volvo XC90

UMCG Ambulancezorg en Ambulancezorg Limburg-Noord draaiden vanaf maar 2018 één jaar proef met deze uitgebouwde XC90. In juli van dit jaar reed de ambulance nog, dus naar verwachting was het een succesvolle proef. Eentje crashte in de zomer en kon gelukkig gerepareerd worden.

Reacties

 • Hans Duiven heeft op 4 januari 2020 geschreven:

  RAV Fryslan heeft als enige in Nederland een helicopter die werk verricht als Ambulance voor met name de waddeneilanden.
  Dit is namelijk geen MMT helicopter maar een Air Ambulance:

  https://www.youtube.com/watch?v=HN-7lTx1F3g

  Reageer
 • Huub heeft op 31 december 2019 geschreven:

  Helloo! Waarom denk je dat de MB Sprinter de meest verkochte basis is voor ambulances in Nederland? Juist! En daar gaat het om. Bovendien in veel verschillende varianten……

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)