Iets van 80 procent van de Nederlandse bevolking boven de 17 jaar is in het bezit van een rijbewijs, zo meldt het CBS. Bij ongeveer de helft daarvan is dat terecht, zo blijkt wel als je een stukje over de snelweg rijdt. Ironisch genoeg onthult mist extra goed wie er nodig een opfriscursus kan gebruiken. Zo rijden er talloze bestuurders zonder de koplampen aan en nog een flinke zwik met de verkeerde verlichting.

Sta ons toe een klein ezelsbruggetje te laten zien, want niet iedereen weet blijkbaar welke mistverlichting ze moeten voeren. En als de mistlampen aanstaan, staan de goede dan wel aan? Om te beginnen: als jouw mistverlichting twee standen heeft, is de eerste stand altijd voor de mistverlichting vóór. De tweede is altijd de achterste mistlamp. Maar niet alle auto’s hebben mistlampen aan de voorkant.

Hoe weet je dan of je de voorste of achterste mistlampen aan hebt? Heel simpel: het icoontje voor de mistlampen vóór wijst de zelfde kant op als het icoontje voor de koplampen. De schakelaar hierboven is van Volkswagen, waar je de knop van de verlichting uittrekt om de mistlampen te bedienen. Andere auto’s hebben losse knoppen of een draaiknop aan de knipperlichtstengel.

Zo weet je altijd zeker dat de juiste mistlampen (voor of achter) aan staan

Het icoontje voor de mistlampen vóór wijst dus altijd de kant op van de koplampen. Ook wijzen de stralen van de voorste mistlampen naar beneden. Bij het icoontje voor de mistlamp aan de achterzijde stralen ze recht naar achteren. De mistlamp aan de voorkant mag je volgens de Rijksoverheid ‘alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren’. Hiervoor geldt geen bepaald aantal meters zicht.

Wanneer moet ik mistlampen achter gebruiken?

De mistlampen achter werken verblindend. Deze mogen dus écht alleen gebruikt worden bij mist of sneeuwval als het zicht minder is dan 50 meter. Rij je langs een hectometerpaaltje en zie je de volgende staan? Dan heb je nog minstens 100 meter zicht. Is het zicht maar iets belemmerd of regent het hard, dan moet je je mistlampen achter dus niet aanzetten. Het overige verkeer zal je dankbaar zijn.

Als iemand seint, check dan je eigen lichten

Dit moet je doen als iemand naar je seint op de weg

Ook dit doen mensen vaak fout

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie