Hoewel het door de mist lastig te zien is, wordt het steeds drukker op de wegen. Meer verkeersdrukte betekent ook meer uitstoot, meer ongelukken en meer vertragingen. We mogen dus met z’n allen best wat kritischer kijken naar wie we de weg op laten. Daarom zeggen we: zonder de juiste verlichting door de mist rijden? Weg rijbewijs.

Tuurlijk, de fout om je verlichting niet aan te zetten, is snel gemaakt. Zeker als je gisterenavond nog een (of drie) extra Netflix-afleveringen keek en nog niet je eerste koffie op hebt. Dat betekent niet dat we er zo coulant mee om moeten gaan. Uitschieten met de scalpel bij een hersenoperatie is ook zo gebeurd en dat accepteren we ook niet zomaar.

En inderdaad, je merkt er zelf weinig van of je je lampen nu aan of uit hebt staan bij een flink pak mist. Net als de hersenchirurg – die zal zijn motorische functies niet verliezen. Het gaat ook niet om jou. Je moet gezien worden. Want autorijden is anticiperen op andere weggebruikers – maar hoe kun je anticiperen op wat je niet kunt zien?

Je eerste reactie als je met mist in de auto stapt, moet het checken van je verlichting zijn. Kun je deze simpele handeling niet uitvoeren, dan kun je maar beter vrijwillig je rijbewijs inleveren. Hetzelfde geldt voor mensen die hun mistachterlicht aanzetten wanneer het nog niet nodig is. En laat die opleiding tot hersenchirurg ook maar zitten.

Reacties

 • Piet Piraat heeft op 22 maart 2019 geschreven:

  Lolz

  Reageer
 • Ludo Van den Nouweland heeft op 22 maart 2019 geschreven:

  Journalisten die dt fouten schrijven… moeten die dan ook hun diploma niet inleveren?

  • Ludo Van den Nouweland heeft op 22 maart 2019 geschreven:

   Ok, ik had hier geen fles champagne voor verwacht maar een woordje van dank voor het signaleren van een dt fout (die daarna in alle stilte inderdaad verbeterd werd) was toch wel op zijn plaats geweest.

   • Mattijn Nederend heeft op 22 maart 2019 geschreven:

    Was het diploma aan het zoeken – bedankt!

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear