De kalender die bij de wc aan de muur hangt, mag binnenkort een bladzijde worden omgeslagen. Handig, want zo weetje dat tante Dien binnenkort haar 68ste verjaardag viert, maar ook dat de maand juli ingaat. Dat wil zeggen dat we meer gaan betalen aan de pomp. Vervelend voor jou natuurlijk, maar de overheid heeft een goede reden om te stoppen met het goedkoper tanken.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de overheid in het eerste kwartaal 255 miljoen euro minder heeft verdiend aan accijns dan vorig jaar. Volgens Nu.nl is de daling volledig toe te schrijven aan het feit dat tanken goedkoper is gemaakt. Eerder werd nog ingeschat dat het goedkoper tanken zou zorgen voor een verlies 42 miljoen euro per jaar voor de overheid.

Wat is de korting op brandstofaccijns?

De accijnskorting per liter gaat halveren. Dat wil zeggen dat benzine van 8,65 cent duurder wordt per liter, 11,1 cent bij diesel en 4,1 cent voor LPG. Eerder liet de overheid weten dat het de zaak rond de verlaging van de korting nauwlettend in de gaten houdt. Nu, twee dagen voor 1 juli, zijn er geen plannen van de overheid om het goedkoper tanken te houden. Daarom zullen de brandstofprijzen vanaf 1 juli waarschijnlijk stijgen.

Advertentie

Reacties

 • Alpina heeft op 1 juli 2023 geschreven:

  Berekeningen van de overheid. Laat me niet lachen. Alle berekeningen die de overheid maakt deugen niet, en degene die daar nog in geloven ….. Bij BNR werd gezegd dat het goedkoper tanken ten gunste kwam voor mensen die veel kilometers maken en dus niet bij mensen met een kleine beurs???? DUS? Zullen deze mensen (die veel kilometers maken) dit niet voor hun werk doen, misschien? Nee, je moet als overheid weinig belasting rekenen voor voor multi nationals en van Nederland een belasting paradijs maken. En de burger ……. die mag d’r voor opdraaien.
  Hetzelfde voor de wegen belasting (niet voor niets veranderd in houderschapsbelasting) afschaffen voor de kilometer heffing. Straks zijn dus ook de stekker auto’s het lul. Eerst onder het mom van milieu iedereen een Duracell auto (met subsidie) door de strot duwen, daarna financieel uitkleden. De overheid komt niet struktureel geld te kort, ze weten van narigheid niet hoe ze het moeten uitgeven. Brandstof prijzen EN energie zijn zo duur, omdat er een oorlog aan de gang is !!!! Een oorlog waar de Nederlander niet om gevraagd heeft (referendum 2016), en oké de Oekraïner ook niet. Heel Europa en de USA sturen daar wapens heen om geld te verdienen. Oorlogen worden opgelost aan de onderhandelingstafel.
  Nee, we leven in een gaaf (KK) landje, toch. Zou Rutte zeggen.
  Ben blij dat ik gauw dit (gave) landje ga verlaten.

  • Daaaag heeft op 1 juli 2023 geschreven:

   Jankers als jij kunnen we missen als kiespijn in NL. Ga aub weg en kijk maar of het ergens anders beter is. Antwoord is simpel dat is het niet.

   • Menno heeft op 7 juli 2023 geschreven:

    Net in belgie getankt en sigaretten gekocht 36 cent goedkoper per liter en 3 euro per pakje sigaretten goedkoper weer 35 bespaart woon vlakbij de grens dus vanaf nu ga ik alleen nog maar naar belgie en velen met mij

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Outlaw99 heeft op 30 juni 2023 geschreven:

  Zou wel eens een overzicht willen zien van de opbrengst over de laatste 10 jaar… door de hogere prijs van benzine wordt minder ingeleverd dan hierboven berekend wordt volgens mij…zou de berekening wel eens willen zien. Als alleen het verschil in accijns percentage wordt berekend is het beeld sterk vertekend.

  • Ja dus heeft op 30 juni 2023 geschreven:

   Ik zou wel eens een overzicht wilen zien van jouw inkomen van de laatste 10 jaar… door de hogere prijs van allerlei goederen ben jij via de cao ook meer gaan verdienen… zou de berekening wel eens willen zien. Als alleen het verschil in salaris percentage wordt berekend is het beeld sterk vertekend.

   Reageer
  Reageer
 • Chris heeft op 30 juni 2023 geschreven:

  Dat wordt dus weer veel in Duitsland en België tanken, binnenkort misschien nog interessanter als je wijn niet meer in de supermarkt in NL mag kopen van de ayatollah in Den Haag.

  • @ "Chris" heeft op 30 juni 2023 geschreven:

   Volgende keer je echte naam Крис gebruiken graag met die Russische berichten van je.

   Reageer
  Reageer
 • Henk heeft op 29 juni 2023 geschreven:

  En nu maar wachten op die ‘wakkere’ en ‘soevereine’ tokkies die over de ‘roverheid’ gaan janken.

  Reageer
 • Canon-Eye heeft op 29 juni 2023 geschreven:

  Let op: die 13,839 Eurocent per liter die er aan accijns weer bijkomt is niet de hele verhoging van de benzineprijs aan de pomp, want daar gaat ook nog eens 21% BTW overheen. Een liter benzine wordt hierdoor dus in totaal 16,75 cent/liter duurder.
  Voor diesel geldt eenzelfde verhaal: 9,88 cent accijns erbij betekent 11,95 cent totale prijsverhoging.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie