Juist wanneer we aan iedereen met Geld vertellen dat ze echt een A8 moeten kopen, maakt Audi z’n luxemodel nog beter. Leuk hoor. Maar was het nodig?
 
Want de A8 was toch al een uitstekende auto met een wat saai uiterlijk en een dikke acht als rapportcijfer? Wat ons betreft wel. Bij Audi dacht men daar kennelijk anders over – behalve over dat duffe uiterlijk. Laat dat nou net het punt zijn waar ze bij de limousine helemaal niets aan hebben gedaan. Tja, hij is gefacelift, maar ondanks z’n opgefriste grille, nieuwe velgen, led-verlichting achter en vierkante mistlampen vóór, is-ie nog steeds best saai. Een negen kan Audi dus op de buik schrijven.
 
Een acht-komma-vijf is echter wel weggelegd voor de vernieuwde A8. Want door de technische wijzigingen, te weten toepassing van de besturing van de S8 en een nieuwe afstemming van de luchtvering, is het weggedrag van deze limousine naar een hoger niveau getild. De limo stuurt nu nog beter, namelijk lekker direct en met een vlezig gevoel in het stuurwiel, en door de betere afstelling van de luchtvering kun je de A8 onfatsoenlijk hard door bochten dirigeren. Het weggedrag van de Audi is zelfs zo vlijmscherp geworden dat we er van overtuigd zijn dat een willekeurige primaat met alle versies van het luxemodel knappe tijden kan neerzetten op de Nürburgring.
 
Tenslotte is er een nieuwe motor beschikbaar – een zijdezachte zescilinder die prima past bij de A8 – en de algehele aandrijflijn van het topmodel is verder verfijnd, met als resultaat dat de Audi nu zo stil is dat je alleen, zij het ver weg en zachtjes, de geluiden van de auto’s om je heen hoort. Natuurlijk is de vernieuwde Audi A8 ook zuiniger en minder schadelijk voor het milieu, maar van dat soort verhalen worden wij niet langer warm.
 
Welnu, om een lang verhaal kort te maken: alle verbeteringen hebben van de A8 écht een toplimousine gemaakt. Een negen of een tien is-ie nog steeds niet waard, maar laat je dat niet afschrikken, want onder de bekende koets schuilt een auto die al dat geld meer dan waard is. Dus, iedereen met Geld, koop met gerust hart een vernieuwde A8 – en doe er een krat Warsteiner voor die aardige jongens van Audi bij. Dat hebben ze wel verdiend na een dag hard werken.

Reacties