Net als je denkt dat BMW’s niet veel controversiëler meer kunnen worden, is hier een écht controversiële BMW. De BMW iX wordt gepresenteerd als het vlaggenschip voor technologie, lichtgewicht constructie en duurzaamheid door een lage CO2-uitstoot via grondstoffen en fabricage. Maar moest het dan echt een enorme, tweeënhalve ton wegende SUV zijn?
Een onafhankelijk onderzoek van de TÜV toont aan dat de CO2-voetafdruk over z’n hele leven bezien 45 procent lager ligt dan die van een X5. Een andere giga-SUV is misschien niet de beste graadmeter, jongens. Maar goed, daarmee is de controverse nog niet afgedaan. Was het echt nodig om hem een compleet nieuw besturingssysteem te geven waarop je urenlang moet studeren? En was het echt nodig om hem, eh, er zo uit te laten zien?
In het echt is de BMW iX mooier
Om eerlijk te zijn (maar dit riepen we ook al over de M3 en M4 – het begint een slap excuus te worden) komt ie in het echt, op straat, niet zo aanstootgevend over als op de foto’s. En vanbinnen is ie zo onderscheidend als de cabine van de i3 was en is. Hij mikt op hetzelfde sfeertje: meer lounge dan auto, en dan nog een ruime lounge ook. Er zijn enkele ongebruikelijke materialen, zoals mat hout met verlichte graphics die erdoorheen schijnen, een glazen iDrive-knop en zelfs een optioneel denim-achtig recycle-stofje, dat naast leuk ook vrij hipsterachtig is.
Er is gelukkig nog een iDrive-controller
Aangezien het een nieuw besturingssysteem betreft en we in 2021 leven, zijn alle fysieke knoppen vanzelfsprekend ritueel verbrand. De meeste bediening vindt plaats via het scherm. Of via je stem, als je het niet erg vindt om één op de drie keer niet te worden begrepen. Gelukkig is de iDrive-controller niet verdwenen: een uitstekende manier om allerlei dingen gedaan te krijgen.
Op enkele van de overgebleven knoppen prijken drie horizontale streepjes bij het icoontje. Hou je ze ingedrukt, dan verschijnt op het scherm een gerelateerd menu. Dit is ook het geval bij de knop voor de rijassistentiesystemen, en dat is prettig. Anders kost het namelijk meerdere keren porren op het scherm om de altijd opnieuw inschakelende rijstrookhulp uit te zetten. De telefoonintegratie is uitmuntend: dit is de eerste auto die de kaarten uit je smartphone in het head-up display kan tonen.
Er is genoeg plek voor passagiers
Het is hierbinnen behoorlijk ruim, met een vlakke vloer en een centraal opbergvak met meerdere lagen, zoals je dat in meerdere EV’s vindt. Achterin kunnen met gemak drie personen naast elkaar zitten en de bagageruimte is gigantisch. Onder de voorklep zul je echter geen extra plek voor je laadkabel vinden.
De BMW iX is een op zichzelf staand bouwsel. De cabine bevindt zich in een driedimensionaal boxframe van koolstofvezel en er wordt veel aluminium toegepast. Maar de elektrische delen ken je uit andere BMW’s. De motoren, het accu-ontwerp en de hoog-voltage elektronica zijn modulaire versies van wat er in de iX3 en i4 wordt gebruikt. Ze zijn cruciaal voor de efficiëntie, de souplesse tijdens het rijden en de laadsnelheid.
De actieradius van de BMW iX xDrive40 en xDrive50
Beide versies van de BMW iX hebben twee motoren en vierwielaandrijving. De xDrive40 heeft 71 kWh aan bruikbare accucapaciteit, goed voor een WLTP-actieradius van 416 kilometer. Wij rijden hier de iX xDrive50, die 105 kWh aan boord heeft en volgens opgave 590 tot 617 kilometer haalt, afhankelijk van opties en omstandigheden. Beide iX’en hebben dezelfde motoren, maar in de 50 hebben ze meer vermogen omdat de grotere accu een hogere spanning kan leveren. Hij heeft dus 523 pk en gaat van 0 naar 100 in 4,6 seconden. Wij haalden net geen 500 kilometer bereik, en dat met af en toe serieuze snelheden, onder meer giechelend op de Autobahn. De iX weegt 2.585 kilo.
De acceleratie vanuit stilstand is heftig en krachtig, en zoals je van een EV mag verwachten nauwkeurig te moduleren met het rechterpedaal. Maar in tegenstelling tot veel andere EV’s stellen BMW’s magneetloze motoren de iX in staat om je ook bij hogere snelheid nog een soortgelijke duw in je rug te geven. De tractie is uiteraard immens, maar niet zodanig dat hij in een enigszins krap bochtje, zelfs op droog asfalt, niet kan worden doorbroken. Waarop de tractiecontrole en de koppelverdeling tussen voor- en achteras zorgen dat je in de richting blijft gaan waar je naartoe stuurde.
De zware SUV stuurt heel direct
Die besturing zelf is verrassend direct, waarschijnlijk om te zorgen dat deze knots van een auto wendbaar aanvoelt. Je went er snel aan. Net als het accelereren en remmen is het bochtengedrag accuraat, maar je krijgt niet veel feedback van ’m. Dit is een auto die je ergens heen geleidt, in plaats van er samen met hem naartoe te werken.
Het onderstel houdt de boel goed onder controle en weet er onderwijl aardig wat comfort in te brengen. Maar op de strakke Duitse wegen waar wij de iX rijden, is dat niet echt een wonder. Hij is ook ontzettend stil. Je kunt een kunstmatig geluidje oproepen dat varieert in toon en volume naar aanleiding van wat je met het stroompedaal doet. Het helpt je zowaar om bochten effectiever te benaderen, maar je zult het meestal uitgeschakeld laten om in griezelige stilte te cruisen.
De BMW iX heeft slimme verwarming
Bij koud weer wint de BMW iX hitte terug van zijn motoren en elektronica en past deze toe om de accu en de inzittenden te verwarmen, zodat z’n actieradius niet instort. Bij snelladers kan de iX 50 zo’n 200 kW aan, wat de accu’s in iets meer dan een half uur van 10 naar 80 procent brengt. Als je zo’n oplader als bestemming in de navigatie hebt ingevoerd, zorgt de auto dat de accu op de ideale laadtemperatuur is wanneer je aankomt. Bij een 50-kW prikpunt ben je met een accu van dit formaat al snel twee uur verder.
De BMW iX is een groot en comfortabel huis-op-wielen, met een flinke verzameling technologie om te zorgen dat de bestuurder in de watten wordt gelegd en de passagiers relaxt onderuit kunnen zakken. Voor een grote e-SUV is ie efficiënt, de actieradius is indrukwekkend en hij kan aardig snel bijladen. Ga je zorgvuldig te werk bij het selecteren van de visuele optiepakketten, wielen en lakkleur, dan krijg je het misschien voor elkaar om een iX samen te stellen die je er goed vindt uitzien. Hij heeft veel te bieden om blij van te worden.
Specificaties BMW iX xDrive50 Sport (2022)
Motor
2 elektromotoren
523 pk
765 Nm
105 kWh (accu)
Aandrijving
vier wielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 4,6 s
top 200 km/u
Verbruik (gemiddeld)
26,6 kWh/100 km A Label
Actieradius (opgave)
617 km (WLTP)
Laadtijd
10:45 uur bij 11 kW
0:35 uur bij 200 kW (80%)
Afmetingen
4.953 x 1.967 x 1.696 mm (l x b x h)
3.000 mm (wielbasis)
2.585 kg
500 / 1.750 l (bagage)
Prijzen
€ 109.040 (NL)
€ 105.900 (B)
Roeland heeft op 23 January 2022 geschreven:
Ik ben bijna beschaamd om het te zeggen, maar toen ik in de garage in de iX ging zitten, was ik snel vergeten hoe hij er van buiten uitziet. Dat interieur vind ikzelf heel erg mooi, wel korte zittingen achteraan. Ik moet niet constant op de buitenkant kijken, dus kwam er een “pech voor de anderen” moment. Maar zoals gezegd, met de juiste keuzes kan men het exterieur aanvaardbaar maken.
Maar die prijs is echt veel te hoog, die gaat niet in mijn TCO passen, zelfs een EQS of E-tron zijn goedkoper…