Kijk, nog maar eens een Chinese elektrische auto waar je nog nooit van hebt gehoord, van de grootste fabrikant van elektrische auto’s waar je nog nooit van hebt gehoord. En dat is gek voor een bedrijf dat zich qua omvang met enig gemak kan meten met een bedrijf als Tesla. BYD staat voor Build Your Dreams. Leuk voor op een tegeltje, minder op de achterkant van een BYD Atto 3. Die een betrekkelijk normale kleine tot middelgrote elektrische crossover is. De Kia Niro EV, dat werk.

De designbaas bij BYD is geen kleine jongen: Wolfgang Egger, die eerder de Alfa 8C Competizione tekende en daarna naar Audi ging, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de Q2. De Atto 3 is duidelijk meer die laatste dan die eerste. Keurig exterieur maar niet heel opwindend. Binnenin wordt het echter spannender. De kleuren zijn uitgesproken en de vormen golven door het hele interieur heen. De details zitten ergens in het grote grijze gebied tussen ‘speels’ en ‘kitscherig’ in.

Draaibaar schermpje

Er is zelfs een scherm dat je elektrisch kunt draaien, van staand naar liggend en vice versa, dus. Je kinderen zullen het allemaal prachtig vinden, en de binnenruimte is ook nog eens heel behoorlijk voor een auto van dit formaat. Alleen de bagageruimte is wat klein. De standaarduitrusting is zonder meer riant: alle versies hebben een groot glazen panoramadak, 360°-camera’s en V2L-laden (‘Vehicle to load’- je kunt dus met je auto ook stroom aan andere dingen geven).

Hoewel het nieuwste platform van BYD is voorzien van een 800-volts structuur en dubbele elektromotoren, is de Atto 3 uitgerust met de wat normalere 400 volt en voorwielaandrijving. De innovatie van de BYD Atto 3 zit hem in de accu; de cellen zijn geïntegreerd in het pakket, in plaats van dat het allemaal aparte modules zijn. Dat spaart ruimte, zodat er lithium-ijzerfosfaat kathodes in de cellen gebruikt kan worden, die goedkoper zijn dan de gebruikelijke exemplaren van lithium-mangaankobalt. Ze kunnen weliswaar iets minder energie opslaan, maar het spaart in ieder geval ook weer één delfstof, kobalt, uit. BYD gebruikt ook een eigen motor, omvormer en lader.

De BYD Atto 3 rijdt niet perfect

De acceleratie is soepel, de besturing goed gekalibreerd, het weggedrag over het algemeen comfortabel en zeker op de snelweg heel stabiel. De Atto is gemakkelijk in de omgang, al is het iets lastiger om er een band mee op te bouwen. Hij is niet perfect. De remmen zijn sponzig. Er zijn veel aandrijfreacties in het stuur voelbaar en de tractie laat te wensen over. De demping kan wat meer discipline gebruiken, want de carrosserie stuitert nogal. De bedieningselementen hebben een paar irritante (on)hebbelijkheden, waaronder de kleinste snelheidsmeter ter wereld. Maar al met al: zeker competitief.

Genoeg actieradius

De netto accucapaciteit is heel gemiddeld met 60,5 kWh, en het bereik is 418 kilometer, maar de standaard warmtepomp zorgt ervoor dat je ook in de winter daar niet ver vanaf hoeft te zitten. Ons verbruik, op een koude dag, kwam neer op 5,6 kilometer per kW (338 kilometer actieradius, dus), wat prima is. En heel bruikbaar voor de meeste families – een grotere batterij zou alleen maar meer geld kosten en meer gewicht opleveren. En wie rijdt er nou drie uur aan één stuk? Nou dan.

Specificaties BYD Atto 3 Design (2023)


Motor
1 elektromotor
204 pk
310 Nm
60,5 kWh (accu)
Aandrijving
voorwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 7,2 s
top 160 km/u
Verbruik (gemiddeld)
15,2 kWh/100 km
Actieradius (opgave)
420 km (WLTP)
Laadtijd
3:37 uur bij 11 kW
00:44 uur bij 80 kW (80%)
Afmetingen
4.455 x 1.875 x
1.615 mm (l x b x h)
2.720 mm (wielbasis)
1.750 kg
440 l (bagage)
Prijzen
€ 44.998 (NL)
€ 45.990 (B) – Launch Ed.

Reacties

 • Sjonnie heeft op 22 mei 2023 geschreven:

  100000 gulden voor een bakkie Sjinees. Die is gek!!!

  • Richard heeft op 25 februari 2024 geschreven:

   Ga je toch lekker met je Anita in een Renault zitten!!!

   Reageer
  Reageer
 • Henk heeft op 20 mei 2023 geschreven:

  Als je in 2023 nog serieus overweegt om een Chinese auto te kopen, of zelfs Chinese technologie in het algemeen, dan moet je je echt kapot schamen. Willens en wetens steun je dan een totalitair regime dat andersdenkenden naar concentratiekampen stuurt, vrijheid van meningsuiting totaal blokkeert, bij alles en iedereen spioneert en het Westen wil vernietigen (letterlijke woorden van de president!). Niet doen!!

  • Richard heeft op 25 februari 2024 geschreven:

   Beetje Woke?

   Reageer
  • René heeft op 11 november 2023 geschreven:

   Tja, je wil niet weten wat allemaal uit China komt. Is het daarom slecht?? En wat de politiek betreft, als het nog lang duurt duurt is het hier van hetzelfde. DE POLITIEK!!!! Jezus. Ik rij met een Mazda CX3. Tot mijn verbazing kom de EGR-klep uit Korea, De ABS-eenheid en remklauwen komen uit, uit………….CHINA. De kachelradiator uit Maleisië. En wie weet waarvan komt de rest.
   Mooi, lekkere Japanse auto. Om nog maar te zwijgen dat VW en Audi’s hun platvormen voor hun elektrische wagens ook uit China betrekken zoals nog veel andere merken hun componenten WERELDWIJD inkopen, zelf de zogenaamde premiummerken. De Volvo EX30 wordt volledig in China gemaakt.

   Reageer
  • Pietje heeft op 4 november 2023 geschreven:

   Ja relax man

   Reageer
  • Bart heeft op 4 oktober 2023 geschreven:

   Dacia Spring wordt ook in China gebouwd. Goed om weten…. Niet ?

   Reageer
  Reageer
 • Kleine rectificatie heeft op 20 mei 2023 geschreven:

  Het is geen Build Your Dreams, maar Kill the Uygurs en Support Friend Putin bij dit semi-staatsbedrijf uit dat verschrikkelijke land.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)