Kijk, daar kunnen kopers van de Luxury Line (een fraai eufemisme voor ‘instapper’) mooi over opscheppen: deze Mercedes C 200 Estate heeft net zoveel cilinders als de snelste AMG-uitvoering van de C-klasse. Nee, de nuchtere versie heeft geen knotsgekke motor gekregen: alle C’s hebben nu een viercilinder. Dus, hoe bevalt de C-klasse met een verstandige motorisering?

Het brede navigatiescherm dat doorloopt tot achter het stuur verdwijnt bij de nieuwste generatie Mercedi. Deze krijgen twee losse schermen, waarvan dat op de middenconsole verticaal staat. Zo’n groot los scherm oogt misschien wat minder afgewerkt, maar het komt de ergonomie wel ten goede. Je kunt nu gemakkelijk bij het touchscreen en hebt bepaalde knopjes altijd in beeld en binnen handbereik.

Plus: die onhandige trackpad is verdwenen. Van het grote kunststof oppervlak op het dashboard (dat je naar smaak kunt aanpassen wanneer je je auto bestelt) moet je houden. Wat ons betreft is het wel wat veel plastic. Bij de C-klasse kun je overigens niet opteren voor het enorme Hyperscreen dat het volledige dashboard omtovert in een glasplaat met schermpjes.

Het interieur van de Mercedes C 200

Over het algemeen zijn de materialen mooi, met wat kleine stukjes hard plastic hier en daar. Verder zitten de stoelen prima, is het stuur goed verstelbaar en is het onderstelcomfort in orde, al lijkt de veerweg vóór soms wat kort bij sommige drempels. Heel aangenaam zijn de blazers van de kachel die met een klein klikje centreren, zodat je ze altijd perfect in het midden kunt hebben. Kleine details waar we gek op zijn.

Mercedes C 200 Estate Luxury Line (2023) interieur overzicht

Iets anders dat opvalt, is de bemoeizucht van de rijassistenten. In bijvoorbeeld de EQS merkten we nauwelijks iets van hun aanwezigheid, maar bij de C-klasse is het net of je een gecensureerde film van Samuel L. Jackson zit te kijken: heel veel piepjes. Als je een andere auto passeert bij een krappe straat, schiet de auto volledig in paniek – soms pas als de tegenligger er al voorbij is. Ook wil de rijstrookassistent zelfs weerstand bieden als je gewoon de richtingaanwijzer aan hebt.

204 pk klinkt als genoeg, maar valt tegen

De benzinemotor laat ook graag van zich horen. De C 200 heeft een 1,5-liter viercilinder met 204 pk en 300 Nm. Dat zijn cijfertjes waar een hete hatchback zich tien jaar geleden niet voor zou schamen. De 0-naar-100-tijd van 7,1 seconden is op papier dik in orde. Het punt is dat de C-klasse een stuk langzamer aanvoelt.

Mercedes C 200 Estate Luxury Line (2023) rijdend schuin voor

Ook omdat ie soms onderin wat langzaam op gang komt, misschien omdat het mild-hybride-systeem even moet denken en schakelen. Nu is dat nog niet eens zo erg voor de mensen die een verstandige auto zoeken, maar de kleine viercilinder is al goed hoorbaar als je hem om lichte inspanning vraagt. En het is geen aangenaam geluid.

Dat maakt de plug-in hybrideversie van deze auto trouwens des te interessanter. De C 300 e kost nog geen 2.000 euro extra (in België scheelt het 8.000 euro) en dan heb je niet alleen een 2,0-liter, maar ook een elektromotor die met 440 Nm de benzinemotor ontzorgt.

Moet je de Mercedes C 200 Estate kopen?

In onze ervaring brengt dit vaak wat extra rust en stilte met zich mee. En als je hem netjes laadt, scheelt het ook weer wat benzine. Misschien is het zelfs wel de verstandigste uitvoering. We hebben nog niet met de PHEV-versie gereden, maar die klinkt ons in de oren als een no-brainer. Is deze C 200 dan een brainer?

Specificaties van de Mercedes C 200 Estate Luxury Line (2023)


Motor
1.496 cc
viercilinder turbo
204 pk @ 5.800 tpm
300 Nm @ 1.800 tpm
Aandrijving
achterwielen
9v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 7,5 s
top 240 km/u
Verbruik (gemiddeld)
6,7 l/100 km
151 g/km CO2 C label
Afmetingen
4.893 x 1.820 x
1.462 mm (l x b x h)
2.865 mm (wielbasis)
1.610 kg
66 l (benzine)
490 / 1.510 l (bagage)
Prijzen
€ 62.416 (NL)
€ 51.788 (B)

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie