Een nieuwe Chinese auto voor een bodemprijs – het gezonde boerenverstand zegt je dat dat net niks zal zijn, toch? Je kunt het lijstje al afvinken: een soort van vlotte maar generieke uitstraling, goedkope materialen, weinig aandacht voor de techniek of rijdynamiek. Het zijn niet de auto’s waar we doorgaans erg wild van worden, om het zacht uit te drukken.
Maar wacht. Denk even terug aan wat je de afgelopen maanden over de luxer uitgeruste versies van deze MG 4 hebt gelezen. Deze auto is door iedereen bijzonder goed ontvangen. Hij ziet er om te beginnen niet uit als een lauw-warme Mazda-kopie, maar heeft een eigen frisse stijl met een tof spits neusje en leuke details. Hij zou ook nog eens goed in elkaar moeten steken én uitstekend rijden.
We benoemden ’m onlangs zelfs tot ons Koopje van het Jaar 2022, omdat ie evenveel of meer biedt dan een VW ID.3 voor bakken minder geld. Tot nu toe reden we alleen de Comfort- en Luxury-uitvoeringen. Hoe zit het met de instapper, de MG 4 Electric Standard, die een bescheiden 30.785 euro moet opbrengen?
Specificaties van de MG 4 Standard
Je krijgt voor dat geld een kleinere accu, een 34 pk minder krachtige motor en minder uitrusting, maar ook de snelste 0-naar-100-tijd van alle MG 4’s: 7,7 seconden. Je krijgt geen navigatie in je infotainment (wel bekabelde CarPlay), een tragere boordlader (6,6 in plaats van 11 kW) en iets lagere snellaadcapaciteit. Ook moet je de stoelverwarming missen. Zonde, want juist die kan bij EV’s aardig schelen in het energieverbruik.
Buiten deze zaken lever je met de Standard maar weinig in. Op de kale harde deurpanelen na ziet het interieur er oké uit. Het infotainment is door Google Translate gehaald (als je geen muziek hebt ingeladen, zegt ie ‘geen sporen’) en is helaas een omslachtig zootje dat barst van de slordigheden en priegelige knopjes. Het vergt zes handelingen om vanuit je CarPlay-navi de rijmodus te wijzigen en terug te gaan. Flink ruk, maar je kunt voor dit geld niet alles hebben.
Rijgedrag van de MG 4
Wat je namelijk wel krijgt, is een verrassend fijn rijdende auto. De 4 is het eerste model op MG’s nieuwe platform met extra dunne batterij. Je zit niet op de bok en de gewichtsverdeling is netjes 50/50. Er is duidelijk aandacht besteed aan het onderstel: gooi ’m over een weg met pijnlijke hobbels en verkantingen en hij houdt zich uitstekend, tik ’m een bocht in en hij blijft mooi stabiel.
Hij weet de boel ‘puur natuur’ prima in de hand te houden en is toch meegaand in z’n demping. De besturing is niet de scherpste, maar kom, dit is ook geen hot hatch. Over het algemeen voelt de 4 op de weg verrassend geslaagd aan. Ook opmerkelijk: er is geen piepje of kraakje te ontwaren.
Hoe ver kom je met de MG 4 Electric Standard?
We rijden in de vrieskou. Met een niet-voorverwarmde batterij en de verwarming op 22 lijkt het erop dat we niet heel veel verder dan 200 kilometer gaan komen. Onder normale omstandigheden zou je ruim 300 moeten kunnen halen. Door de zomerbanden wordt al snel duidelijk dat de tractiecontrole meer van de genezende dan de voorkomende soort is.
Daarnaast is de rijstrookassistent (die zichzelf telkens weer inschakelt…) behoorlijk rudimentair en daagt de slingerende stuurhulp je uit voor een potje armworstelen als je ’m probeert te corrigeren. Op het gevaarlijke af voor wie er niet op bedacht is, dus qua ADAS mag MG nog even aan de bak. Best een paar smetjes, al met al, maar hé: zo’n nette, ruime en leuk rijdende EV voor 30 mille? We komen er wel.
Specificaties van de MG 4 Electric Standard
Motor
1 elektromotor
170 pk
250 Nm
51 kWh (accu)
Aandrijving
achterwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 7,7 s
top 160 km/u
Verbruik (gemiddeld)
17,0 kWh/100 km A Label
Actieradius (opgave)
350 km (WLTP)
Laadtijd
>5 uur bij 6,6 kW
40 min. bij 117 kW (10-80%)
Afmetingen
4.287 x 1.836 x
1.504 mm (l x b x h)
2.705 mm (wielbasis)
1.655 kg
363 / 1.177 l (bagage)
Prijzen
€ 30.785 (NL)
€ 30.785 (B)
Kriticus heeft op 13 april 2024 geschreven:
Een vriend heeft er net één via private-lease. Ziet er acceptabel uit, rijdt zeker niet verkeerd maar moeten we dat willen!? China “buiten de deur” houden lijkt mij verstandig om de Europese economie niet teveel te raken. Het is verleidelijk om relatief goedkoop mobiel te blijven. Ik blijf zo lang als mogelijk benzine rijden.
maurice heeft op 27 maart 2024 geschreven:
Ik rij al enkele duizenden km met deze auto en ben zeer tevreden. Ik denk dat ik het kan weten want ik heb een autohandel gehad en meer als 1000 autos van vele merken gehad en gereden. Al die negatieve commentaren die ik hier lees komen van die zogenaamde autokenners die amper de dag van de nacht kunnen onderscheiden, jaloerse sukkels die zich zelf nog geen MG kunnen permitteren en die toch alles beter weten. Gelukkig vormen deze mensen een minderheid. Mensen spaar jullie commentaar op dingen waar je misschien wel een beetje verstand van hebt en doe alles niet naar de kloten.
LogicaBaby! heeft op 11 april 2023 geschreven:
Ik denk niet dat we producten uit China moeten aanprijzen. Hoe voordelig en aanlokkelijk het lijkt. De westerse samenleving moet eens leren van zijn fouten. Goedkoop is uiteindelijk duurkoop. De prijs wordt betaald, de vraag is in welke vorm dat zal zijn.
Peter heeft op 7 april 2023 geschreven:
Het is dus niet echt een goede auto. Daarnaast komt het uit het land van de vriendjes van Poetin en alleen dat zou al een reden moeten zijn om deze niet te kopen. Nee, dit komt er bij mij echt niet in!
Jose Moreno heeft op 7 april 2023 geschreven:
Bamibak die je niet moet kopen ivm de gevaarlijke Chinese politieke doelstellingen.
Alibaba heeft op 6 april 2023 geschreven:
Chinese rommel.
Blegh heeft op 6 april 2023 geschreven:
Blijft een lelijk hok.
Rob heeft op 9 april 2023 geschreven:
Vreemd dat er veel gesproken wordt over b.v Huawei telefoons met vermoedelijk software die “gevaarlijk” kan zijn. Over Chinese auto’s lees of hoor ik hier nooit iets over. Zitten toch ook vol met software. Bij een mogelijk conflict kunnen ze de auto’s misschien op afstand manipuleren.
Wat betreft MG. Doe mij maar een echte MGB. Onlangs zo’n auto v.zv. een dikke V8 i.p.v een 4 cylinder. Goedgekeurd door de RDW.
Henk heeft op 10 april 2023 geschreven:
Huawei mag in vele landen, waaronder Nederland, geen 5G-netwerk apparatuur leveren vanwege de veiligheid. Het zegt vooral veel over de (domme) consument als ze met de kennis van vandaag nog Chinese elektronica kopen. Of Tiktok gebruiken. Er zijn talloze alternatieven.
China-schaamte heeft op 6 april 2023 geschreven:
Je moet dit niet willen. Punt. Tenzij je de Westerse industrie kapot wil maken en een regime wil steunen dat mensen stelselmatig in concentratiekampen stopt.
George heeft op 14 april 2023 geschreven:
Net een reclame op tv: de auto zonder compromis. Schaamteloos. Voor die zogenaamde lage prijs voor zo’n matige auto maak je alleen maar compromissen als het op alles aankomt op alles wat met mensenrechten en een fijne wereld aan komt.