Voedsel duurder. Verwarming duurder. Huur duurder. Zelfs als mensen nu minder kleding en elektronica en wat al niet meer (of eigenlijk dus minder) aanschaffen, krijgen ze de bittere rekening gepresenteerd van het spul dat ze vorig jaar op afbetaling hadden gekocht, maar waarvan de rente is gestegen.

En als ze dan nog geld overhebben, na die hele waterval aan financiële klappen, zijn ze hoogstwaarschijnlijk niet in de stemming voor extravagantie. Nee, MG is niet zo’n sterk merk als VW. Maar een MG 4 is zeker zo’n goede auto als de VW ID.3. Echt waar. Hij is nieuwer, en bij elektrische auto’s doet dat ertoe, omdat die nog in hun kinderschoenen staan.

Maar wat kost het Koopje van het Jaar 2022 dan?

De MG 4 staat op een geheel nieuw platform voor achterwielaandrijving, en het merk zegt dat er ook een krachtige vierwielaangedreven versie met dikke prestaties aankomt, als mensen wat meer te besteden ­hebben. Wat, zoals we hebben vastgesteld, er voorlopig niet in zit. De basisprijs voor een MG 4 is in Nederland op dit moment 30.785 euro.

Dan heb je de versie met 170 pk en een 51-kWh accu, waar je volgens de WLTP-norm 350 kilometer ver mee komt. Voor 3.500 euro meer krijg je 204 pk, 65 kWh en 450 kilometer bereik. Voor het vermijden van die enkele keer dat je gedwongen bent tijdens je reis even te snelladen, is dat nog best een hoop geld, die veel mensen waarschijnlijk in de knip zullen houden.

Het interieur van de MG 4 Electric

Hoe dan ook: de auto. Binnenin is het ruimer dan in de gemiddelde Focus hatchback, om maar wat te noemen. De stoelen zijn prima, en in de tegenwoordig zo normale absentie van knoppen en schakelaars werken de schermen keurig netjes, zij het wat weinig elegant. Je kunt, als je goed kijkt, aan sommige details heus wel zien dat de productiebudgetten niet oneindig waren.

Maar eigenlijk begrijp je ook niet dat ze het voor deze prijs kunnen doen. Hij voelt beslist niet dik 7.000 euro goedkoper aan dan een ID.3. Want inderdaad: zoveel scheelt het. En ja, ook onderweg zijn er imperfecties.

MG doet het weer, maar in een ander jasje

De demping is niet bijzonder geraffineerd en er is best wat windgeruis hoorbaar. Maar hij is vermakelijk. Hij betrekt je meer bij het nemen van een bocht dan zo’n beetje elke andere compacte EV. 30 jaar terug flikte de MG Maestro hetzelfde trucje. Zeg dat maar tegen je snobistische ‘merkbewuste’ vrienden. Alleen is dit geen erfgoed.

Het moderne MG heeft nul-komma-niks te maken met het oude. Het VK heeft het merk voor een appel en een ei verkocht en het kwam terecht bij de Chinese overheid. Daar kunnen mensen vanzelfsprekend moeite mee hebben – maar voorlopig zullen de meesten dit koopje toch maar moeilijk te weerstaan vinden.

Advertentie

Reacties

 • @Paul heeft op 10 januari 2023 geschreven:

  Fijn voor je dat je zo’n immoreel figuur bent. Mensen zoals jij zijn de reden van de opkomst van uitwassen. Want ach, ‘die Oeigoeren zijn ook geen lieverdjes’, toch? Bah bah bah.

  Reageer
 • Paul heeft op 7 januari 2023 geschreven:

  Veel mensen lijken te vergeten, dat een groot deel van onze (tech)producten (of onderdelen daarvan) uit China/Azië komen. Die worden ook zonder na te denken of zonder schuldgevoel aangeschaft. Maar goed, los van een politieke discussie. Ik vind de MG4 een puike auto. Een onderscheidend uiterlijk, ruim, scherp rijdend en een mooie actieradius. Er zijn zeker wat minpuntjes, die in diverse testen genoemd worden, maar die hebben bekende(re), vergelijkbare ‘Europese’ EV ook, maar kosten dan nog steeds 10 mille meer. Na 3 jaar met plezier in een MG ZS EV gereden te hebben, vind ik na een lange proefrit de MG4 een flinke vooruitgang. Dus na alle appels en peren vergeleken te hebben, vrijdag de MG4 luxury in Andes grijs besteld. Helaas is de verwachtte levertijd zo’n 6 maanden, maar dan kunnen we nog even doorsparen 🙂

  Reageer
 • @Rinus heeft op 2 januari 2023 geschreven:

  Heb laatst in een nieuwe MG gereden. Bouwkwaliteit: 1995. Rijervaring: 1990. Elektronica gevoel: Alibaba punt kom. Dus gewoon troep.

  Reageer
 • Rinus heeft op 1 januari 2023 geschreven:

  Het is sowieso geen troep. Het regime deugt niet, daar begin ik het wel mee eens, maar om dan alles uit China maar als troep te bestempelen gaat me wel erg ver.

  Reageer
 • Peter heeft op 31 december 2022 geschreven:

  Getypt op telefoon of laptop die bomvol Chinees spul zitten en rijdend in auto’s die geen meter meer zouden doen als je alle Chinese componenten er uit zou halen.
  Dit was nooit een probleem en nu ineens wel….?
  Boter -> hoofd

  Reageer
 • Goedkoop is duurkoop heeft op 30 december 2022 geschreven:

  Mensen die dit soort auto’s kopen, steunen daarmee de Chinese overheid en haar doelen. Die doelen zijn onder andere: het uitroeien van alle Oeigoeren, het kapot maken van industrie buiten China middels export subsidies en het schenden van intellectueel eigendom, het spioneren op buitenlandse burgers middels inzet van technologie. Bij al dit spelen zowel mensenrechten als het milieu geen enkele rol. Dus als je dit wil steunen, moet je vooral zo’n MG kopen.

  Reageer
 • Vraagje heeft op 30 december 2022 geschreven:

  Hoeveel Chinees bloedgeld hebben jullie gekregen om deze troep te promoten?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie