Ik groeide op in een familie van autogekken in de geweldige jaren ’90, toen Japan je-van-het was: NSX’en namen het op tegen Ferrari’s, GT-R’s braken records op de Nür-burgring en de eerste ‘10-seconden’ Supra’s staken de kop op. Toyota was mijn ding; in eerste instantie niet de MR2, maar de vierde generatie van de Supra. Dat was de eerste ‘snelle’ auto die ik meemaakte: mijn broer had er een die eruitzag als die uit Fast and Furious. Hij bezorgde er zelfs maaltijden mee.

Mijn enthousiasme leidde ertoe dat ik mijn familieleden de kop gek zeurde om meer kennis over auto’s. Combineer dat met een aanleg om nutteloze feitjes op te nemen en er was maar één oplossing: voed deze passie door het joch het toen nieuwe Gran Turismo cadeau te doen. De eerste keer dat ik de game laadde, werd mijn aandacht getrokken door een specifiek moment in de intro: een knalgele Toyota MR2 van de tweede generatie die voluit driftend langs kwam. Toen ik erachter was wat voor auto het was, was ik voor de bijl. Targadak, klapkoplampen, een fraaie kleine carrosserie die alles op zijn plek hield – kijk nou eens hoe mooi die achterspoiler erin is geïntegreerd. Ik vind hem nu nog even opwindend als toen.

De Toyota MR2 verkocht heel aardig

Toyota wist maar liefst 140.000 exemplaren te slijten – een groot aantal, zeker omdat deze tweede versie nooit dezelfde reputatie qua rijdynamiek verwierf als zijn veel vierkantere voorloper. Vroege versies hádden wel een reputatie, maar dan die van bijzonder listig gedrag als je midden in een bocht het gas losliet. In 1992, nadat het model twee jaar te koop was geweest, reviseerde Toyota de ophanging voor en achter en monteerde bredere banden.

Niet elke tekortkoming werd echter opgelost. Het vermogen van deze niet-Turbo GT is maar nét voldoende, en de lol komt pas boven de 2.500 tpm los. De belangrijkste reden is niet eens die vermogensafgifte (die is best krachtig en heel lineair), maar het geluid: hij klinkt als een verhuiswagen. Tot de toeren stijgen en die herrie overgaat in een veel interessantere rasp.

De Toyota MR2 had geen stuurbekrachtiging

Een ander ding is het ontbreken van stuurbekrachtiging. Hij stuurt ongelooflijk zwaar bij lage snelheden en bij de eerste halve rotatie van het stuur. Als de snelheid stijgt, voel je alles wat lichter worden en komt er zowaar wat heuse respons los. Als het allemaal samen is gekomen, is de MR2 een leuke gooi- en smijtauto. Er is een klein gebied waarbinnen je hem tot wangedrag kunt verleiden (het gebeurde mij zelfs bij een wat bruuske aanval op een rotonde), maar over het algemeen is er grip in overvloed. Het is beslist geen ‘point & shoot’-machine, verre van dat, maar er zit genoeg pit in zijn weggedrag om een glimlach op je gezicht te krijgen.

Zijn beste verborgen eigenschap is echter zijn talent als reisauto. Als je er een lange rit mee maakt, valt pas op hoe heerlijk zacht de stoelen eigenlijk zijn en hoeveel steun ze geven. Je zit laag, met je voeten zo ver naar voren dat ze al bijna in het volgende dorpje zijn, maar het onderstelcomfort is briljant – dankzij de kleine 14-inch lichtmetalen wielen, dikke banden en een absorberende afstelling van de schokdempers.

Het is geen driftmachine, maar een reisauto

Ik heb het doel van deze auto compleet verkeerd begrepen. Toen ik flashbacks kreeg naar het beeld van die volkomen dwars gaande MR2 op de oude tv in mijn slaapkamer ging ik ervan uit dat dit een laagvliegende, ruige sportauto zou zijn. Ik zat ernaast: het is een vriendelijke GT. Mijn hele leven heb ik gedacht dat ik wist wat een MR2 was; niet dus. Het is geen auto waarmee je bergpassen aanvliegt. Hij komt het best tot zijn recht met het dakje open, oude funk uit de speakers, en dan gezellig een lange B-weg af rollen.

Misschien is dit makkelijk verkeerd begrepen karakter ook de reden dat mensen de origineel gebleven exemplaren vaak links laten liggen ten faveure van de verbouwde. Maar dat vind ik alleen maar prima. De MR2 is een van die helden die compleet anders bleek te zijn dan ik had gedacht… maar dan op de best mogelijke manier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *