Binnen enkele minuten klinkt het al als een gazonsproeier op het rechte stuk van Circuit Gilles Villeneuve. Duidelijk is dat Ferrari het porpoising-probleem tijdens de 1e vrije training van de GP van Canada nog niet heeft opgelost, al lijkt het wel iets minder.

Voor wie vandaag artikelkoppen heeft gelezen, maar niet de inhoud: de FIA is momenteel bezig data te verzamelen over het stuiteren van de F1-auto’s. Vooralsnog zijn er geen reglementswijzigingen doorgevoerd om het ongewenste effect terug te dringen.

Waarom de regen van vanochtend invloed heeft op de rondetijden

Aan het begin van deze dag kon je nog beelden zien van een stortregen in Canada. Het water klotste tegen de plinten van de pitstraat. Hoewel het asfalt nu helemaal droog is, heeft het weer alsnog invloed op de rondetijden.

De regen spoelt namelijk het asfalt schoon. Dat klinkt als iets gunstigs, maar het rubber dat raceauto’s achterlaten, zorgt juist voor meer grip als het droog is. Nu het asfalt schoon is, moeten de F1-auto’s weer opnieuw rubber neerleggen. Je zult de rondetijden dus zien afnemen naarmate er meer gereden wordt.

Pech voor Ocon, Alonso komt goed weg

Het eerste pechgeval meldt zich al na vijftien minuten. Eén van de remmen van de F1-auto van Ocon rookt flink en de coureur moet naar binnen. De oorzaak is een stuk papier dat zich in het kanaal van de remkoeling wurmde. Dit wordt snel verholpen. Teamgenoot Alonso scheert rakelings langs de Wall of Champions halverwege de 1e vrije training van de GP van Canada, maar houdt alles heel.

Problemen voor Max Verstappen

Met nog dertig minuten op de klok komt Max Verstappen naar buiten, maar vrijwel gelijk gaat hij weer naar binnen. De auto moet de garage in, want er lijkt iets mis te zijn met de ophanging áchter van Verstappen. Uiteindelijk gaat de Nederlandse coureur weer naar buiten en pakt daar de snelste tijd terug van Sainz. Zijn plekje bovenaan de lijst van rondetijden laat Verstappen niet meer los.

1e vrije training van de GP van Canada 2022

  1. Verstappen
  2. Sainz
  3. Alonso
  4. Perez
  5. Leclerc

Hoe laat begint F1 in Canada?

Vrijdag 17 juni 2022
2e vrije training: 23:00 uur – 0:00 uur

Zaterdag 18 juni 2022
3e vrije training: 19:00 uur – 20:00 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag 19 juni 2022
Race: 20:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)