Natuurlijk hopen we allemaal op een bloedstollend anderhalf uur aankomende zondag, waarbij we als objectief medium uiteraard niet de voorkeur uitspreken dat Max de eerste Nederlandse F1-kampioen wordt. Maar heel stiekem zou het best tactisch zijn voor Verstappen (of nog beter: Pérez) om één of meerdere wielen van de Mercedes van Hamilton te rijden. Voormalig F1-kampioen en Sky Sports-analist Damon Hill vindt daarom dat er vooral bepaald moet worden welke straffen er op een dergelijke actie staan, zo meldt het AD.

Als Max Verstappen volle bak in Hamilton rijdt en beide coureurs liggen eruit, dan is Verstappen in principe kampioen. De twee rijders hebben evenveel punten het, maar Verstappen heeft meer overwinningen op zak. Dan kan de FIA tijdstraffen uitdelen tot ze een ons wegen, maar maakt toch niet meer uit. Damon Hill: ‘De FIA zou de teams en coureurs vooraf duidelijk moeten maken wat het waarschijnlijk gaat doen in het geval er een botsing plaatsvindt. Pakken ze punten af? Wat is de straf?’

Het enige waar de coureurs echt mee gepakt zouden worden, is als de FIA besluit om punten af te pakken. Zo moet Verstappen niet beloond worden om een kamikazeactie te doen, maar Hamilton moet ook niet beloond worden als hij Verstappen van de baan tikt om zelf nog wat puntjes te pakken. Volgens Damon Hill moet Hamilton op zijn hoede zijn voor Verstappen. ‘Er gaan sowieso tranen vloeien’, meent Hill.

Vooraf de straf voor een crash bepalen is ook eerlijker

Behalve dat sportief rijgedrag aangemoedigd moet worden, is het ook beter voor de reputatie van de FIA. Voorheen werd de organisatie weleens ervan beschuldigd de ‘Ferrari International Assistance’ te zijn, maar tegenwoordig meent het internet dat ze Mercedes voortrekken. Het is ook niet lastig om te zien waarom. Als er vooraf een straf wordt bepaald, kan er nooit discussie zijn over hoe eerlijk de straf is. Dan is er alleen nog de discussie of de juiste persoon als schuldige is aangewezen.

Advertentie

Reacties

 • Open deur heeft op 8 december 2021 geschreven:

  “bepaal vooraf wat de straf is”
  Ehm..reglementen boek?

  Reageer
 • Logisch heeft op 8 december 2021 geschreven:

  Hill is maar een heel klein beetje bevooroordeeld in dit verhaal.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie