Less is more, maar niet in de veramerikaanse wereld van de F1. Komend jaar wil de sport weer in China gaan racen. Daardoor bestaat de F1-kalender voor 2024 uit 24 races. Het record stond tot nu toe op 22 races in de seizoenen 2021, 2022 en 2023 (zolang er niet meer races uitvallen). Daarnaast worden er drie GP’s op zaterdag verreden en heeft de F1 geprobeerd om een logischer reisschema te maken.

Het F1-seizoen van 2024 begint net als in 2023 in het Midden-Oosten. De eerste twee raceweekenden, de GP van Bahrein en de GP van Saoedi-Arabië, zien er wat anders uit. Alle sessie worden een dag naar voren geplaatst. Zo komt de race dus op zaterdag. De F1 doet dit omdat op de zondag van het GP-weekend in Saoedi-Arabië de Ramadan begint.

Om genoeg dagen te hebben voor het transport verschuiven ook alle sessies van de eerste race van het seizoen. Daarnaast is de GP van Las Vegas – net als dit jaar – op zaterdag, omdat dat prime time zou zijn voor de Amerikanen.

De F1-kalender voor 2024 brengt een beter reisschema met zich mee

De F1-organisatie is zich bewust van het feit dat de vliegroute die nu wordt gebruikt krankzinnig is. Daarom is een aantal races flink verschoven. De GP van Japan gaat ver naar voren om zo aan te sluiten op de races in Australië en China. Dat is goed voor de vliegroute, maar hierdoor wordt de race op Suzuka wel gehouden in het tyfoonseizoen. Als dat maar goed gaat…

Azerbeidzjan gaat naar september om een tussenstop te bieden van Europa naar Azië. Tot slot zijn de twee laatste races, de GP van Qatar en de GP van Abu Dhabi, achter elkaar.

De F1 geeft toe dat ‘er altijd reizen nodig zullen zijn die niet volledig kunnen worden geregionaliseerd’. Kijk bijvoorbeeld maar naar de race in Canada: die valt tussen Monaco en Spanje in. Blijkbaar zet de organisatie achter de race in Montreal alles op alles om deze plek te behouden, omdat het anders te koud is.

Wanneer is de GP van Nederland in 2024?

Net als in 2023 volgt de GP van Nederland op de race in Spa-Francorchamps. Dat wil zeggen dat de race in Zandvoort de eerste is na de zomerstop. Houd het weekend van 23, 24 en 25 augustus alvast maar bezet, want dan vindt de GP van Nederland plaats. Zijn er nog meer circuits die je wilt bezoeken? Hieronder vind je de gehele F1-kalender voor 2024.

F1-kalender voor 2024

RaceDatum
GP van BahreinZaterdag 2 maart
GP van Saoedi-ArabiëZaterdag 9 maart
GP van AustraliëZondag 24 maart
GP van JapanZondag 7 april
GP van ChinaZondag 21 april
GP van MiamiZondag 5 mei
GP van Emilia-Romagna (Imola)Zondag 19 mei
GP van MonacoZondag 26 mei
GP van CanadaZondag 9 juni
GP van SpanjeZondag 23 juni
GP van OostenrijkZondag 30 juni
GP van Groot-BrittanniëZondag 7 juli
GP van HongarijeZondag 21 juli
GP van BelgiëZondag 28 juli
GP van NederlandZondag 25 augustus
GP van ItaliëZondag 1 september
GP van AzerbeidzjanZondag 15 september
GP van SingaporeZondag 22 september
GP van de Verenigde StatenZondag 20 oktober
GP van MexicoZondag 27 oktober
GP van BraziliëZondag 3 november
GP van Las VegasZondag 23 november
GP van QatarZondag 1 december
GP van Abu DhabiZondag 8 december

Advertentie

Reacties

  • Christ heeft op 1 augustus 2023 geschreven:

    Rare kalender, er wordt rond oktober een pauze ingelast van 4 weken, waardoor we net als in 2021 belachelijk laat klaar zijn. Toen kwam het door corona, nu is het een keuze.

    Reageer
  • Edze heeft op 6 juli 2023 geschreven:

    Las Vegas is op zaterdag 23 november 2024, niet op zondag

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie