Red Bull Racing pakte in Hongarije nog maar eens een record door de eerste elf races van het seizoen te winnen. De hegemonie van de RB19 lijkt ook niet zomaar op te houden tot 2026. Of komt daar verandering in? Niet door een upgrade van Mercedes, maar door nieuwe regels. De F1-commissie kijkt tijdens het GP-weekend in België of de F1-motoren niet allemaal even sterk moeten zijn.

Autosport brengt dit nieuws. Volgens het gerucht komt het onderwerp ter sprake door Alpine. Leden van het Franse team zouden hun zorgen hebben uitgesproken over het verschil in vermogen met de concurrentie. De Renault-motor zou tussen 20 en 34 pk minder sterk zijn dan die van Mercedes, Ferrari en Red Bull. Zowel Renault en Alpine als de FIA hebben publiekelijk nog niets gezegd over begrenzers.

De F1-motoren worden niet meer doorontwikkeld

Aan het einde van 2022 besloot de FIA om de ontwikkeling van F1-motoren stil te zetten. De ontwikkelingsstop scheelt een hoop geld en de teams zaten qua vermogen toch dicht bij elkaar. F1-teams mogen nu alleen aan de motoren sleutelen vanuit het oogpunt van betrouwbaarheid, veiligheid, kostenbesparing en voor ‘minimale, incidentele veranderingen’ schreef de FIA in 2022.

Tot het einde van 2025 geldt deze zogenoemde ‘motorbevriezing’. Als Alpine echt zo’n achterstand heeft op de rest, zal het team tot en met 2025 achter de feiten aanlopen. Ook valt het argument ‘de verschillende motoren liggen al dicht bij elkaar’ weg. Het is nog onduidelijk wat de FIA gaat doen als de F1-commissie de vermogens gelijk wil trekken.

Hoe kan de FIA alle F1-motoren even sterk maken?

Het is niet de eerste keer dat er gesproken wordt over het gladstrijken van het motorvermogen. In 2009 deed de FIA onderzoek naar gelijke motoren. De uitkomst was toen dat er geen overeenstemming kwam. De FIA heeft toen wel een plan bedacht om het vermogen gelijk te trekken: teams met de sterkste motoren zouden hun motoren moeten terugschroeven.

Rondom het GP-weekend in België krijgen we hoogstwaarschijnlijk een reactie van de F1-commissie. Als we een voorspelling moeten doen, dan verwachten we dat het idee net als in 2009 strandt. Red Bull Racing zal altijd een stokje voor deze ontwikkeling willen steken. En terecht ook, want wat zouden Schumacher en Ferrari hebben gedaan begin jaren 2000? Om nog maar te zwijgen over Mercedes een paar jaar geleden.

Advertentie

Reacties

  • Rob heeft op 24 juli 2023 geschreven:

    Stel dat blijkt dat de honda krachtbron het minste pk heeft….dan hebben ze daar pas een probleem!!!!😉

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie